ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ НА КОЛЕНИМА: Црна Гора дугује више од 30 милиона евра за медикаменте

Б. Дабић

22. 09. 2021. у 10:33

ЗА функционисање здравственог система у Црној Гори недостаје новца јер су повећане потребе болница током епидемије корона вируса.

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ НА КОЛЕНИМА: Црна Гора дугује више од 30 милиона евра за медикаменте

Фото ДЗПГ.ме

Из Фонд за здравствено осигурање Црне Горе наводе: ”чинимо све што је у нашој моћи да не дођемо у ситуацију појаве било каквих сметњи када је у питању спровођење здравствене заштите.”

Фонд за здравствено осигурање Црне Горе (ФЗО) обратио се Министарству финансија и социјалног старања због недостатка новца за функционисање здравственог система.

Држава приватним апотекама на име издавање лекова на рецепт дугује 2.030.000 евра, а добављачима ван система 1.290.000 евра, потврђено је “Дану” у Фонду за здравствено осигурање Црне Горе.

Из Фонда нису саопштили колика су укупна дуговања, која су на крају 2020. године износила више од 30 милиона евра, нити да ли су измиривали нагомилана потраживања.

Подсетимо, из Фонда су у априлу од Владе тражили 11.000.000 евра више у односу на опредељена средства у будзету, са чијим се усвајањем иначе каснило. Тада су упозорили да се тај недостатак може одразити на набавку лекова, медицинских средстава и опреме.

Законом о Будзету Црне Горе за 2021. годину Фонду за здравствено осигурање за 2021. годину оредељено је 303.937.927,37 евра.

У протеклом периоду, у континуитету су се на крају сваке године исказивале неизмирене обавезе у здравственом систему, на одређеним буџетским позицијама, а то због чињенице да је долазило до велике неусклађености између планираних средстава и реалних потреба здравственог система.

-Таква неусклађеност у великој мери оптерећује и угрожава јавне финансије, па је превазилажење проблема једино могуће путем реалнијег планирања будзета. Наставак, или боље рећи, наслијеђеност оваквог тренда, условило је потребу да су планирана буџетска средства за здравство недовољна да се текућа година заврши са исказивањем свих измирених средстава. С тим у вези, Фонд се обратио Министарству финансија и тражио недостајућа додатна средства на одређеним позицијама. У сталној смо комуникацији са Министарством финансија по питању праћења неизмирених обавеза и нема сумње да ћемо заједничким снагама тражити најбоља решења за нагомилане проблема из претходног периода. Такође, напомињемо да без обзира на недостајућа средства, чинимо све што је у нашој моћи да не дођемо у ситуацију појаве било каквих сметњи када је у питању спровођење здравствене заштите, па ћемо и убудуће инсистирати да институције задужене за ову област пруже механизам чијим спровођењем би се створио баланс између опредељених средстава и стварно потребних средстава, која служе за несметано функционисање здравственог система. Јер, ништа није важније од здравља грађана Црне Горе, навели су из Фонда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)