ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ "ЕКОЛОШКЕ" ДРЖАВЕ: Прогласили се за чуваре природе, све остало само на речима

Б. Дабић

19. 09. 2021. у 17:04

УСВАЈАЊЕМ декларације 20. септембра 1991. године на Жабљаку, Црна Гора је постала прва еколошка држава на свету, а тај документ је већ наредне године представљен на конференцији УН о заштити животне средине. Црна Гора обележава данас 30 године од проглашења за еколошку државу.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ЕКОЛОШКЕ ДРЖАВЕ: Прогласили се за чуваре природе, све остало само на речима

Фото: Б. Дабић

Декларација о еколошкој држави Црној Гори усвојена је на седници републичког парламента која је одржана на отвореном на Жабљаку 20. септембра 1991.

У декларацији је дефинисано стратешко опредељење државе да усваја и примењује највише стандарде и норме из области заштите животне средине, очувања природе и економског развоја на принципима еколошки одрживог система.

Фото: Б. Дабић

Тридесет година након потписивања Декларације о еколошкој држави Црној Гори, одговор на питање да ли смо „еколошки“, без дилеме је – не, наводе из НВО Центра за заштиту и проучавање птица.

- Човек и природа у њему и око њега, целовито су једно у свом смислу и значењу - изгледа као да је остало записано само на папиру а негде уз пут, пажњу нам је узела жеља и потреба за брзом економском добити. Имамо 30 година интензивне девастације простора, гомилања отпада широм наше државе, неадекватно управљање заштићеним подручјима и још много тога, одвели су нас још даље од приврежности опредељењу еколошке државе. Уместо да нам је ова уставно утемељена идеја била основа за спровођење политика које би учиниле да Црна Гора заиста буде чувар чистоте природе и да базира свој развој на принципима одрживог развоја, искористили смо је само за добру рекламу. Промотивне и популистичке акције за природу постале су једини синоним за еколошку државу - наводи се у саопштењу Центра за заштиту и проучавање птица које потписује Ксенија Меденица.

У прилог томе, истичу из Центра за заштиту и проучавање птица, говоре чињенице да Црна Гора још увек нема независно министарство екологије, а овај значајан јубилеј дочекује без просторног плана, без стратешких планова у области заштите природе, док њени грађани који бацају отпад кроз прозор, подмећу шумске пожаре и убијају заштићене врсте, остају некажњени.

Фото: Б. Дабић

На листи еколошких земаља света која се формира на основу израчунатог индекса еколошких перформанси (ЕПИ), Црна Гора заузима 74. место, а испред су Хрватска, Словенија, Србија и Албанија.

- Упркос свему томе, Црна Гора се још увек сматра "врућом тачком" биодиверзитета, тј. једним од најзначајнијих центара биолошке разноврсности,  и то не само у Европи него и у читавом Палеарктику. Наша природа још увек одузима дах свима који нас посете. Још увек нам свет завиди на лепоти и богатству које имамо. Међутим, заслуге за то немају творци идеје "еколошке државе" нити они који су протеклих 30 година водили политике животне средине. На овај јубилеј, можемо да се захвалимо нашем географском положају који нам је дао такву дистрибуцију и разноврсност станишта, топографским варијацијама, геолошкој историји и климатским условима који владају на подручју наше мале државе. Можемо да захвалимо међународној заједници која је небројано пута бранила наша природна богатвства боље него ми сами. Шта би се десило са Скадарским језером, Улцињском соланом, Дурмитором, да није било потписаних уговора и обавеза према међународним конвенцијама и Европској Унији - наглашавају из Центра за заштиту и проучавање птица.

- Вратимо се 30 година уназад, прочитајмо пажљиво Декларацију коју смо без грешке саставили, и кренимо испочетка, закључује Ксенија Меденица из Центра за заштиту и проучавање птица.

БОНУС ВИДЕО: НАЈВЕЋА У ЕВРОПИ: Смедеревска тврђава од 15. века одолева нападачима и зубу времена

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)