У ВЛАДИ ИЛИ ПОЛИТИЧАРИ ИЛИ ЕКСПЕРТИ: Реконструкција извршне власти у Црној Гори извесна упркос трзавицама у владајућој већини

В. КАДИЋ

20. 09. 2021. у 07:20

УПРКОС трзавицама и размени оштрих речи реконструкција Владе Црне Горе је све извеснија. Ни лидер треће победничке коалиције "Црно на бијело", вицепремијер и председник ГП УРА Дритан Абазовић не бежи од дијалога и договора.

У ВЛАДИ ИЛИ ПОЛИТИЧАРИ ИЛИ ЕКСПЕРТИ: Реконструкција извршне власти у Црној Гори извесна упркос трзавицама у владајућој већини

Фото Архива

Он, међутим, није сигуран да је договор Демократског фронта и Демократске Црне Горе компатибилан са оним што предвиђа споразум постигнут 9. септембра прошле године који су потписали он, Здравко Кривокапић и Алекса Бечић. Договор две најаче политичке групације у владајућој већини предвиђа проширење броја министара са садашњих 12 на 18 уз три потпредседничка места. Категоричан је да се о експертској влади неће моћи више говорити када министри буду из редова политичара.

- Ову власт чине три, а не две коалиције. И ми морамо знати шта је то договор. За мене је Момо Копривица политички експерт. Ако може он, онда може и Андрија Мандић и онда било ко. Уколико дође до тога да политичари уђу у Владу, што није нелегитимно, ми имамо нови моменат, и онда треба да направимо комплетну политичку владу. Ми морамо да изаберемо између експертске владе или политичке владе или нечега трећег - казао је Абазовић, наводећи да на тему реконструкције Владе није причао са премијером Здравком Кривокапићем. - Оно што је важно, што је изнео и премијер, јесте да 41 посланик одлучује, а не 37.

Демократска Црна Гора саопштила је да у споразуму три стране из септембра прошле године нема ништа што се коси са њиховим договором са ДФ о реконструкцији Владе. Позивају потпредседника Владе Абазаовића да им покаже норму из споразума која предвиђа да влада буде експертска. О експертској влади, како кажу, говори политичар који седи у њој и који "није експерт за област којом се бави".

СНП поздравља договор ДФ и Демократа и поручује да се искључиво на коректним односима, консензусом, уз учешће свих представника актуелне већине, може постићи договор.

И КАТНИЋ КРОЈИ КАПУ

(НЕ)ОЧЕКИ ВАНО се у реконструкцију  умешао  Миливоје Катнић, који је изјавио да на потпредседника Владе врше притисак ДФ и криминалне структуре. У ДФ кажу да је Катнић рекао неистину.

- Као један од виђенијих послушника Мила Ђукановића, Катнић је ово изрекао као једну врсту притиска на Абазовића у тренутку када се креће у процес преговора - поручују из ДФ.

РЕФОРМЕ И ДЕМОКРАТСКА ТРАНЗИЦИЈА

РЕКОНСТРУКЦИЈА Владе потребна је да би је оснажили и кренули у реформске процесе, казао је председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Премијер је саопштио је да сматра да је експертска влада најбољи модел за вођење реформи и демократске транзиције, као и да то не значи да експерти у Влади не могу бити предложени од стране политичких партија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)