КОРОНА ОДНОСИ МЛАДЕ ЖИВОТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Девет особа млађих од 39 година преминуло од последица опаког вируса

Б.Дабић

19. 09. 2021. у 15:26

ПРЕМА подацима Института за јавно здравље Црне Горе за последњих месец и по од последица ЦОВИД 19 преминуло је девет особа које су старосне доби од 25 до 39 година. Сви су били невакцинисани.

КОРОНА ОДНОСИ МЛАДЕ ЖИВОТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Девет особа млађих од 39 година преминуло од последица опаког вируса

Фото Depositphotos

-Управо је међу особама између 30 и 39 година процентуално и највише оболелих, а најмање вакцинисаних особа.

Делта сој САРС.ЦоВ-2 је показао карактеристику да оболевају од тешких форми болести све млађе особе. Зато, нарочито у овом тренутку, подсећамо на веома високу делотворност вакцина када је у питању спречавање теже форме болести и фаталних исхода. Нико никада није рекао да вакцине 100 одсто штите – нити од заразе нити од леталних исхода. Ипак, сва истраживања у свету поклапају се са званичним подацима у Црној Гори: 86,5 одсто од укупног броја преминулих од 4. маја, када је почела масовна имунизација у Црној Гори, до данас били су невакцинисане особе док више од 90 одсто хоспитализованих и оболелих особа, такође, нису биле вакцинисане. Ови подаци се поклапају са подацима на глобалном нивоу, изјавио је директор ИЈЗЦГ, др Игор Галић.

С обзиром на то да је сада доминантан делта сој САРС-ЦоВ-2 још контагиознији, а тежи облици болести па и смрти се јављају у популацији младих људи, значај вакцинације против ове болести је још већи.

- Вакцинација против ЦОВИД-19 инфекције неће само заштити особу од оболевања, већ и чланове његове породице (поготово старије особе) обзиром да је уочено брзо ширење епидемије у породицама; а самим тим ће имати и позитиван друштвени утицај. Вакцинацијом против ЦОВИД-19 инфекције смањићемо обим епидемије и самим тим смањити могућност мутирања вируса јер вирус живи само у људском организму. На тај начин спречићемо ток развоја пандемије, за који је како је већ речено, примећено да захвата све млађу популацију. Порука је јасна, вакцинишите се, и увек, када не можете да обезбедите одстојање, носите маску - закључио је др Галић.

БОНУС ВИДЕО:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)