МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Трпимо доста искушења, свега и свачега се чуло против цркве Божије

Б. Дабић

18. 09. 2021. у 13:31

ПОВОДОМ пет година од освећења Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије јутрос је служио Свету архијерејску литургију.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Трпимо доста искушења, свега и свачега се чуло против цркве Божије

Фото: Биљана Дабић

Након устоличења ово је прва литургија коју је Митрополит Јоаникије одржао у Саборном Храму Светог Јована Владимира.

- Ми говоримо о добру и трба да мислимо о добру. Да радимо добро. Али, у овом свету трпимо доста искушења. Ових дана је много неких оптужби, лажи, пометања, кривог тумачења. Свега и свачега се чуло против цркве Божије, а ми када бисмо одговарали на све то, не бисмо ништа друго радили него учествовали у том врзином колу, у том злу и пакости. Не пада нам памет да одговарамо на све. Понекад одговоримо јер морамо, јер мора народ да зна  истину, али је не понављамо по стотину пута. Ко хоће да чује, нека чује. Тако се понашамо. Истрпимо врло често, радије трпимо, него да одговарамо - казао је Митрополит Јоаникије.

Фото: Биљана Дабић

Митрополит црногорско-приморски наглашава да је снага у истини.

- Ако неко мисли да је снага у томе бити стално присутан у јавности, стално се оглашавати,  снага је у истини, љубави, доброти, честитости, у томе да пребивамо, драга браћо и сестре. Да имамо поверења у Бога, који је глава своје цркве, који руководи бродом своје цркве. Господ Исус Христ је наша сигурност, а не ми као неки људи који знамо да направимо добру организацију. Треба нам та организација, али није у томе коначна сигурност, него у Гопсоду Исусу Христу који је камен темељац своје цркве, глава своје цркве, који изграђује, обједињује и оснажује непрестано. У томе је наша снага.  Наша издржљивост па због тога морам да објасним зашто не одговарам на све оптужбе, лажи  и пометања. Ћутимо, трпимо и молимо се Богу, а они који нас оптужују су наша браћа. Па нећемо да увећавамо зло међу браћом. Гледамо да нађемо начина и пута да мирно разговарамо са онима који нас толико оптужују И подмећу. Користе сва могућа средства данашње технике, комуникације, да што више зла нанесу. Међутим, ми треба на то да одговоримо добром И само добрим. То је оно добро које оплемењује и нас и оне који нас воле, и оне који нас мрзе. Да се трудимо само око добра, да оплеменимо своје душе и своја срца, своје мисли. Да се трудимо да чинимо добро. То је завет Хришћански, то је захтев нашег блаженопочившег Митроплита, главног ктитора овог светога храма, то је завет наше свете вере православне, да се заветујемо, добру, љубави Божијо и братском помирењу - поручио је митроплит Јоаникије.

Фото: Биљана Дабић

Подсетимо, Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару освештан је 25. септембра 2016. у присуству око пет хиљада верника из Црне Горе, земаља региона, Русије, Украјине, Белорусије...

Храм су освештали и потом у њему служили свету литургију: његова светост патријарх јерусалимски Теофило Трећи, његова светост патријарх српски Иринеј, архиепископ албански Анастасије, архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије, у присуству представника свих помесних православних цркава- преко 50 архијереја, владика, митрополита из целог света.

Фото: Биљана Дабић

Освештање Саборног храма у Бару 25.септембра 2016. –те у години јубилеја – 1.000 година од погубљења светог Јована Владимира, био је највећи догађај у православљу те године. Благослов мајке Свих Цркава Јерусалимске Патријаршије и Светог града Јерусалима сабранима у Саборном храму у Бару пренео је његова светост патријарх јерусалимски Теофило Трећи.

ОСВЕЋЕЊЕ САБОРНОГ ХРАМА СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА ЈЕ ИСТОРИЈСКИ ДАН

Пархох барски протојереј ставрофор Слободан Зековић казао је да пет година освећебја храма светог Јована Владимира прославља се седам дана раније “пошто ће следеће седмице доћи патријарх Порфирије у Црну Гору ради устоличења новоизбраног епископа Будимљанско – никшићког Методија тако да ће Владика тих дана имати доста обавеза па смо по његовом благослову неколико дана раније организовали овај сабор”.  

- Освећење Саворног храма Светог Јована Владимира је био историјски дан за памћење. Тада је први пут у Црну Гору дошао Јерусалимски патријарх који чува гроб Христов и донео је благослове Свете земље, светог града Јерусалима. Остаје та нераскидива веза са мајком црквом Јерусалимском. На све велике празнике, на храм поред наше заставе, истичемо и заставу патријаршије Јерусалимске да нас подсећа на ту нераскидиву везу наше цркве Светосавске са мајком црквом Јеросалимском, казао је парох барски Слободан Зековић. Након литурије чланови КУД Свети Јован Владимир уприличили су пригодан културни програм, а у крипти Саборног храма светог Јована Владимира Коло Српских сестара је припремило славско послужење за све.

Фото: Биљана Дабић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)