МЕСТА МАНДИЋУ И КНЕЖЕВИЋУ? Влада са три потпредседника, УРА се противи, Кривокапић још за експерте

В. К. - С. С. Р.

17. 09. 2021. у 07:00

ДОГОВОРОМ Демократа и Демократског фронта да треба измешати карте у црногорској влади и уместо 12 поставити 18 министара плус три потпредседника, прекјуче су одшкринута врата реконструкцији кабинета Здравка Кривокапића, који је на климавим ногама малтене од формирања.

МЕСТА МАНДИЋУ И КНЕЖЕВИЋУ? Влада са три потпредседника, УРА се противи, Кривокапић још за експерте

Фото Влада ЦГ

Незванично, као нови чланови Владе виђени су Небојша Медојевић, Андрија Мандић, Милан Кнежевић из ДФ, Владимир Јоковић из СНП, те демократе Момо Копривица и Данило Шарановић. Наводно, у безбедносне структуре које углавном држе кадрови УРА Дритана Абазовића требало би да уђу и представници Демократа. План је да на истој седници о реконструкцији Владе буде изабран и Тужилачки савет, где тренутно седе људи ДПС и блокирају реформе.

Ипак, јуче је убрзо постало јасно да спровођење ове комбинаторике неће тећи глатко. Наводно, УРА се противи, а ДФ и Демократе покушавају да за свој договор добију подршку мањина, јер без Дританових немају потребну већину у парламенту.

Премијер Кривокапић изјавио је јуче да сматра да једино експертска влада може успешно да води демократску транзицију Црне Горе:

- Радује ме што се у оквиру парламентарне већине покренуо дијалог који ће резултирати бољитком за све црногорске грађане и бржом интеграцијом наше земље у ЕУ.

Фото ДФ

Андрија Мандић и Милан Кнежевић

Према речима посланика УРА Божене Јелушић, договор два коалициона партнера је нови политички моменат и сада је све могуће: од нових избора до неког другог решења:

- Морамо да знамо да ли споразум који смо потписали 9. септембра прошле године важи и даље. Ми остајемо при свим тачкама овог договора. Уколико наши партнери повлаче потпис морамо бити обавештени. Ако неко има 41 посланика за другачије, може одмах да буде заказана седница Скупштине.

С друге стране, Медојевић је истакао јуче да Кривокапић више не може да буде премијер и "да верује да ће УРА инсистирати на сарадњи са ДПС и да ће тражити прелазну владу".

- Указујемо на неодрживост ове владе за коју не постоји воља грађана. То је слаба влада. Не може да спроведе нужне реформе, имајући у виду да је противник недемонтирана криминална организација коју треба угасити, а то је ДПС. Неки су се више бавили тиме да угасе ДФ него да спроведу реформе грађана. Коначно су колеге из Демократске Црне Горе схватиле да је држава у опасности од бившег режима. Демократе су направиле огроман компромис и више не стоје иза ове експертске владе.

ОДБОР О МИЛУ

УСТАВНИ одбор парламента разматраће 22. септембра предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав. СНП је иницијатор расправе, а у образложењу наводе да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да "није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то изместити из Цетиња", чиме је нарушио начело одвојености Цркве и државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)