МЕДОЈЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Црна Гора би могла имати користи од велике иницијативе

Novosti online

16. 09. 2021. у 13:40

ПРЕДСЕДНИК Покрета за промене, један од лидера Демократског фронта и доскорашњи посланик у Скупштини Небојша Медојевић сматра да би пројекат "Отворени Балкан" донео највише користи Црној Гори.

МЕДОЈЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Црна Гора би могла имати користи од велике иницијативе

Небојша Медојевић, Фото ДФ

- Европска унија више од четири године не представља извозник стандарда и Западни Балкан је препуштен самом себи. Због унутрашњих проблема ЕУ, она је окренута себи. Процес утицаја на Западном Балкану је занемарљив. Нама је корисно да имамо слободну тровину, али оне погодности које ЕУ није успела да обезбеди ми морамо да обезбедимо себи. Црна Гора мора да буде део иницијативе "Отворени Балкан". Ангела Меркел је инсистирала да будемо дeо отвореног Балкана - казао је он.

Небојша Медојевић је напоменуо да није чуо ни један разлог од Владе зашто Црна Гора није део отвореног Балкана.

- То олакшава трговину и имаће позитивне стране, као отварање радних места. Пројекат смањује сиву економију и црно тржиште. И олакшава проток робе. Јасно је да "Отворени Балкан" може да донесе само користи, да се прошири тржиште. Црна Гора је светски рекордер у висини извоза у односу на БДТ. Црна Гора је у најтежој позицији са оваквим минималним увозом. Земља која има највише користи да уђе у тај пројекат је Црна Гора, али организоване криминалне структуре имају утицаја на ову владу. Овим пројектом се смањују злоупотребе и шверц - додао је он.

Небојша Медојевић још једном је позвао Владу Здравка Кривокапића да промени став и да Црна Гора уђе у тај пројекат, и искористи добити које доноси "Отворени Балкан".

- Од овог пројеката грађани би имали највише користи, нарочито у области туризма, током летње сезоне, јер туризам зависи од регионалних туриста који су најбројнији. Ово доноси многе бенефите, грађани не треба да се плаше регионалних интеграција, што више причамо о развоју то ћемо мање о национализму, шовинизму, сукобима. Због криминала три земље нису ушле у овај пројекат. Само онај који не мисли добро својим грађанима доноси одлуку да се пропуштају огромне шансе - рекао је он.

(Борба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)