СПАСИЛИ СЕЗОНУ: Срби у Црној Гори потрошили више од богатих Руса

А. Миката

16. 09. 2021. у 13:04

СРПСКИ туристи су били не само најбројнији на Црногорском приморју, већ су потрошили и највише новца.

СПАСИЛИ СЕЗОНУ: Срби у Црној Гори потрошили више од богатих Руса

Фото: А. М.

Српски туристи су овог лета успели да превазиђу високоплатежне Русе! Наши туристи су успели да "прешишају" не само рекордне године по броју долазака, него и потрошње. У сваком случају, српски туристи су црногорским туристичким радницима остали у веома лепо сећању. И надају нам се поново!

Фото: А. М.

Ми обожавамо српске туристе

Шампањац је текао у потоцима, јели су најскупљу рибу и заливали је најбољим винима. Одседали су у најбољим хотелима и дан завршавали са најскупљим коњаком. На излете су ишли олдтајмерима и изнајмљивали су глисере.

- Ми не волимо српске туристе, ми их обожавамо! Спавали су у председничком апартману и радујемо се сваки пут када нам се најаве, јер остављају новац - каже Михајло Бобан, менаџер у тиватском хотелу "Ла Рош".

Свака трећа јахта има српског власника

Бока Которска је последњих година била намењена платежним гостима. После Порто Монтенегра у Тивту и у Херцег Новом је отворен суперлуксузни Порто Нови. Уз суперлуксузан хотел у овим комплексима се налазе и апартмани који се продају. На почетку су их куповали Руси. Сваки трећи глисер или јахта у марини има српског власника!

- Нама је сада Србија тржиште број 1, јер је 40 одсто гостију из - Србије. Много је више људи из Србије одседало и купило станове, а уз Мељниченкову јахту у марини привезани су и српски глисери  - каже Данило Калезић из Порто Монтенегра.

Фото: А. М.

Гости из Србије су породични бизнисмени

Директорка Туристичке организације Тивта Даница Бањевић задовољно трља руке и каже да је 32 одсто гостију у овај град, препун луксузних хотела, дошло из Србије.

- Директан лет и исти језик учинили су своје. Надам се да ће се и наредне године наставити тренд, јер имамо много планова - каже Бановићева.

Луштица је била пуна српских гостију

О економској ситуацији у Србији најбоље говори Луштица беј, која је била пуна српских гостију. Овај луксузни комплекс са осмехом дочекује српске госте. У кафићу, поред марине, често се може видети Владе Дивац како сам пије еспресо.

У Котору сваки други Србин!

У Котору је 40% гостију било из Србије. То је била средња и висока средња класа гостију.

- Наши госте из Србије су приватници, породични људи који су покренули мали бизнис. Има богаташа и спортиста, али гро гостију су породични људи који се баве бизнисом. И у новом насељу које тек градимо су они главни купци - истиче Маша Радуловић из Луштица беја.

Ко ће први поручити шампањац?

Ипак, ко се овог лета није сликао у "Ники бичу" - тај није био у Црној Гори. У светском ланцу бич-клубова, где флаша шампањца кошта неколико хиљада евра, највећи број гостију био је из Србије.

- Увек се радујемо када нам стигну српски гости, јер остављају новац. Највише су волели беле журке и "розе фрајдеј". Српски госте воле програм и забаве. Веома су релаксирани са новчаником! Тачније обожавамо српске туристе, јер троше као руски гости високе категорије! Не памтимо бољу годину - каже Милена Спахић из "Стратекс Монтенегра" који управља "Ники бичем".

Торта за славу

Српски гости обично на мору једу колаче, а онда се од октобра јављају и траже да им се по неколико торти пошаље авионом у Београд да њима служе госте на славама!

У "Ники бичу" је отварање шампањца спектакл. Конобари се маскирају, рецимо, као гусари и уз песму и игру испоруче шампањац госту. Када се поручи први шампањац, обично следи такмичење, јер наредни поручи два, следећи три флаше и тако до зоре.

Ове године је шампањац текао у потоцима, а свакодневно су отварали "кутију са благом" у коју стаје по неколико флаша...

Где су летовали супербогати српски туристи?

Ипак, у хотелима и апартманима са пет звездица одседала је виша средња класа српских туриста, док су богаташи били далеко од очију јавности.

У малом, суперскривеном и елегантном хотелу "Тера Форца" не може да преспава свако. Био је ту Ноле Ђоковић, као и многе друге јавне личности.

До овог хотела у Котору су многи долазили глисером на ручак. Захваљујући врхунској кухињи ручак се овде служи споро и траје сатима, а вероватно ће се овај бренд ускоро наћи и у Београду на води.

- Српски туристи пију добра вина и једу квалитетну храну, а у хотелу дуго остају, чак и по месец дана. Воле мир и тишину, инсистирају да добију само најбоље. Често су тражили јастоге и после ручка су пили коњак "Луј 13" чија је чашица 180 евра - кажу у хотелу "Форца Тера".

Занимљиво је да овај хотел има 10 соба и свака носи име по модном бренду: Луј Витон, Тифани, Кензо, Диор, Армани, а српски туристи су највише тражили апартмане Ралф Лорен и Валентино.

Фото: А. М.

Сваки други кључ је отишао у Србију

И преко пута залива, у Мељинама, где је на месту старог лазарета отворен луксузан хотел "Лазур" кажу да је у новој згради, чији станови су тек изграђени, сваки други кључ отишао у Србију.

- То су Београђани, Новосађани, али и из многих других градова Србије - открива Ивана Мацука из хотела Лазур.

Иста је ситуација и у Порто новом где свакодневно долазе људи из Србије да гледају станове. Херцег Нови је овог лета имао 48% више туриста из Србије него у најбољој години до сада. Приметан је све већи број младих гостију који одлично троше.

Фото: А. М.

Смрзавање гостију на -110

Ипак, највећи хит је суперлуксузан хотел "One and Only" који је за пробрану клијентелу са веома дубоким џепом.

Овде свака соба има по неколико провидних огњишта који се налазе и на тераси, па и у купатилу! Панорамска када са погледом је највећи хит међу гостима.

Кабана на дан за 1.000 евра

Српски туристи су изнајмљивали кабане. То су кућице поред базена, од 500 до 1.000 евра дневно. У њима се најчешће пио шампањац од 2.180 евра!

- Веома је популаран наш детокс програм на три или шест дана у Шеко спа који подразумева вежбање на њу-врек справи са личним тренером, специјалан мени до 1.200 калорија дневно, али и одлазак у крио собу четири пута дневно.

У крио соби се гости смрзавају на 110 степени испод нуле. То је одлично за срце, освежава и подмлађује - каже Мајда Ђорђевић из хотела "One and Only".

Током лета у овом хотелу су долазили и гости са стране и изнајмљивали су лежаљке, балдахине или кабане. Најбољи провод био је поред базена који има љуљашке.

Фото: А. М.

Туристи су на излете одлазили глисерима или олдтајмерима са ливрејисаним возачима.

(Магазин Новости/А. М.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)