ИЗБОРИ САМО ПРЕДСЕДНИЧКИ: У току је процедура за разрешење Мила Ђукановића

В. К.

13. 09. 2021. у 07:21

НАДУ Мила Ђукановића, председника Црне Горе, да ће се одржати ванредни парламентарни избори, угасио је премијер Здравко Кривокапић, из чијег кабинета су поручили да "новим покушајем замена теза и манипулација лидер опозиционог ДПС-а настоји да хомогенизује оне лаковерне из окружења којих је све мање".

ИЗБОРИ САМО ПРЕДСЕДНИЧКИ: У току је процедура за разрешење Мила Ђукановића

Фото "Новости"

 Како су додали, једино су извесни председнички избори.

- Још увек председник Црне Горе Мило Ђукановић, који најављује нове изборе, делимично јесте у праву. Пошто је у току скупштинска процедура за његово разрешење због прекорачења надлежности и кршења принципа секуларности, председнички избори су једини који су у овом моменту извесни - казали су из кабинета премијера Кривокапића. - Ђукановић након што му је пропао план да хушкајући грађане Црне Горе једне на друге, те кршећи Устав, угрози мултиверски и мултинационални концепт, не одустаје од деструктивног и сулудог деловања, које га чврсто позиционира као реметилачки фактор. Одбегли вођа пропалог пуча на Цетињу мора бити свестан да његова политика, која се само заснива на изналажењу страних и домаћих издајника, од хрватских, црногорских, албанских, а сада српских, не може замаглити личну намеру да спречи Црну Гору на путу помирења, економског прогреса, ослобођења заробљених институција и интеграције у Европску унију.

Фото СНП

Владимир Јоковић

Мило Ђукановић је, додају из кабинета премијера, "својим пророчким говором почетком деведесетих" најбоље описао своје данашње политичко деловање.

- Он је тада оно што данас заступа називао болесним халуцинацијама, у којима је у доброј мери тражио, а све доскора и налазио начин за одржање на власти и скретање народне и политичке пажње са себе. Врло је тешко на озбиљан начин полемисати са ставовима Ђукановића, јер су утемељени једнако колико и констатација да устоличења на Цетињу неће бити - истиче се у реаговању кабинета Здравка Кривокапића.

Фото: В. К./Танјуг/ДПС/Служба за односе са јавношћу/Илустрација

Мило Ђукановић

Око превазилажења актуелне кризе у Црној Гори сагласни су и власт и опозиција. Из Демократског фронта поручују да је пре дијалога потребно решити кризу унутар власти. Реагујући на позивање појединих партија на наставак преговора унутар парламентарне већине, посланик ДФ-а Јован Вучуровић подсећа да је на последњем састанку закључено да је неопходно да ДФ и Демократе постигну договор који су спремни сви остали да прихвате. А УРА је саопштила да је за њу то прихватљиво уз услов да се не дира у споразум Кривокапић, Бечић и Абазовић, од 9. септембра прошле године.

- Очигледно је да долази време када се треба договарати и веома је важно да се испоштује закључак. ДФ је у потпуности спреман за договор - наводи Вучуровић у саопштењу.

Црногорски покрет позвао је Владу да распише изборе, јер су избори увек били начин да се смире тензије.

- Влада је свесна да нема већинску подршку грађана Црне Горе, без обзира на то да ли је подржавају странке које су је изабрале или не - саопштили су из ЦП.

Влада ЦГ

Здравко Кривокапић

ДПС НЕ ДА МИЛА

НАКОН што је Социјалистичка народна партија поднела Скупштини иницијативу за смену председника Црне Горе Мила Ђукановића, који су потписали готово сви посланички клубови владајуће већине, огласили су се из Демократске партије социјалиста, оцењујући да она нема ни политичко, ни правно утемељење. Из ДПС-а истичу да на црногорској политичкој сцени једино Мило Ђукановић има изворни легитимитет, јер су га на ту позицију непосредним гласањем бирали грађани.

Лидер СНП-а Владимир Јоковић појаснио је, у разговору за "Новости", даљу процедуру.

- На потезу је шеф парламента да закаже расправу о овој теми. Надам се да ћемо имати подршку 41 посланика, након чега Уставни суд одлучује да ли је председник Црне Горе прекршио Устав. Код нас потписника не постоји дилема о кршењу Устава у области верских права и слобода - каже Јоковић.

Један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић сматра да је све осим хапшења Ђукановића и његовог брата Аца представа.

- Влада хапси ситне рибе, а штити крупне. Све осим хапшења Мила и Аца Ђукановића је циркуска представа и бацање прашине у очи превареним бирачима. Кућу у зони Морског добра имају и Весна Меденица и Радоје Жугић. Зашто онда нису ухапшени - пита Медојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)