"ТО ЈЕ ВИШЕ ОД КЛАСИЧНЕ СКУЛПТУРЕ": Макета Старог Бара - нова туристичка атракција

Б.Дабић

11. 09. 2021. у 14:49

НОВА туристичка атракција у Бару - макета Старог Бара, рад еминентног вајара Златка Гламочака, Баранина који годинама живи и ствара у Паризу, постављена је на платоу испред Старобарске чаршије.

ТО ЈЕ ВИШЕ ОД КЛАСИЧНЕ СКУЛПТУРЕ: Макета Старог Бара - нова туристичка атракција

Фото: Б. Д.

Макета приказује комплетно утврђење унутар зидина као и околину града, са детаљним приказом како Стари Град изгледа данас. Наративни опис града  урађен двојезично као и на   Брајевом писму.

Уметник  је  казао је да му је част што је имао прилику да направи дело које представља један део његовог живота, детињства, али и део историје читавог града.

-У питању је један веома класичан приступ. Макета је рађена у глини, потом полиестеру, да би на крају била изливена у брозни. У питању је рад који је доста комплексан. Сматрам да је ово више од класичне скулптуре, овде се ради о једном поп-артистичком захвату, казао је Гламочак, захваливши се свима који су били дио овог пројекта.

Шефица општинске канцеларије за пројекте Ана Живановић казала да ће Стари Бар кроз овај пројекат добити још низ садржаја, а да је ова макета само један од њих те да је поносна на њену израду и сарадњу са Гламочаком.

Израда макете је финансирана из пројекта ФОРТИТУДЕ у оквиру Програма Интеррег Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора. Пројекат ФОРТИТУДЕ укупне вриједности 1,6 милона евра, заједно спроводе Општине Бар и Херцег Нови, Градови Бања Лука и Карловац уз водеће партнерство Тврђаве културе Шибеник.

Свечаном откривању макете Старог града присуствовалиј су, поред аутора Гламочака, председник Општине Бар Душан Раичевић и представници Општине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)