УЧЕСТВУЈЕ МИЛОШ ЛАЗАРЕВИЋ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Међународни триатлон на Жабљаку један од најтежих у свету

Б.Дабић

10. 09. 2021. у 09:09

ДУРМИТОР је потврђен као сјајна дестинација за екстремне триатлонце. Овогодишње такмичење, које почиње у суботу зором у 4.30, биће завршено у вечерњим сатима, а окупиће 46 такмичара из читавог света. Из Црне Горе учествује Милош Лазаревић (27) са Дурмитора.

УЧЕСТВУЈЕ МИЛОШ ЛАЗАРЕВИЋ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Међународни триатлон на Жабљаку један од најтежих у свету

Фото: Sher Montenegro

Триатлон на Дурмитору је један од најтежих триатлона. Такмичење је квалификација за светско првенство које се одржава следеће године у Норвешкој, у земљи из које је кренуо екстремни триатлон.

- Такмичари на Црном језеру пливају 3.800 метара, па излазе из језера и возе бицикл 180 километара преко Буана, Семоља, затим се такмичари спуштају у Колашин, преко Мојковца и моста на Тари до Жабљака, ка Савином куку. Оставља се бицикл и трчи се кроз планину 42 километра. Ово је један од најтежих триатлона због конфигурације терена којим пролазе такмичари и због висинске разлике око 1.250 метара што се тиче бициклизма, а што се тиче трчања око 1.000 метара је висинска разлика. Циљ и старт су Црно језеро на 1.450 метара надморске висине.

Један од Милошевих спонзора Мирко Вуковић наводи да Дурмитор не може да се мери ни са једним националним парком у Црној Гори.

- Дурмитор је под заштитом УНЕСКА. Један је од најлепших националних паркова у Европи, пре четири године је добио ту титулу. Национални парк Дурмитор поседује 18 језера, три кањона, 11 планинских врхова преко 2.000 метара надморске висине.

Подсетимо, Француз Гијом Боисгонтије победник је другог BLACKLAKE Xtreme Triathlon Montenegro одржаног на Жабљаку половином септембра 2020.године

До победе је дошао у времену 13 сати, 42 минута и 48 секунди, након што је препливао 3.800 метара, возио бицикл у дужини од 185 километара и претрчао деоницу маратонске трке од 42 километра. Такмичари су пливали у Црном и Малом језеру, направили круг бициклом од Жабљака преко Боана, Миоске до ски-центра Савин Кук. Тркачку руту од 42 километра истрчали су преко Седла и Боботовог Кука, Подгоре са циљем на Црном језеру.

БОНУС ВИДЕО:

РЕПОРТЕР "НОВОСТИ" НА ВРХУ ГРАЂЕНИК: Кључни положај у Колубарској бици где су се жртвовали јунаци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УБИЦЕ НОВИНАРА ВЕЋ 18 ГОДИНА НИСУ ПРОНАЂЕНЕ: На данашњи дан ликвидиран Душко Јовановић, уредник дневног листа Дан