ВЕКНА ОСТАЈЕ 50 ЦЕНТИ: Министарство финансија, пекари и трговци постигли договор о ограничењу цене хлеба

З. З.

02. 09. 2021. у 07:45

ОД јуче је на снази договор који су постигли представници Министарства финансија, економског развоја, пољопривреде, али и пекарске индустрије и трговачких ланаца.

ВЕКНА ОСТАЈЕ 50 ЦЕНТИ: Министарство финансија, пекари и трговци постигли договор о ограничењу цене хлеба

Фото: М. Анђела

Према том договору основна врста хлеба од 600 грама остаје 50 центи, а она од 300 и 400 грама 40 центи.

- То значи да је трговачка маржа максимално 17 центи и укључује рабат, а не као до сада када је била дупло већа. Пекарска цена хлеба са ПДВ-ом је 42 цента, а валутна плаћања не могу бити дужа од 30 дана. На тај начин поделили смо терет тренутка у којем се сви налазимо, заштитили потрошаче, али и обезбедили економски одрживо пословање за пекаре и трговине - казао је за наш лист Веско Николић, извршни директор пекаре "Унипром" из Никшића.

Разлога за повећање цене хлеба било је више: епидемија вируса корона, али и раст цена сировина, транспорта, енергената, затварање угоститељских објеката, вртића, школа, пропала туристичка сезона у 2020. Тако је на крају прошле године промет пекарске индустрије био 39 милиона или 11,5 милиона мањи него годину раније.

- И поред свега, пекарска индустрија је била корективни фактор за одржавање прихватљивих цена хлеба за потрошаче, понекад науштрб свог профита, али ипак у циљу заштите потрошача - поручио је Николић.

Уверен је да ће се постигнути договор одржати до краја ове године, иако, како каже, не иде наруку тренутни раст цене пшенице на међународним берзама.

ПШЕНИЦА ДИКТИРА ЦЕНУ

- НАЈАВЉУЈЕ се благи раст цене пшенице на међународним берзама, а самим тим и брашна. Цена пшенице прошле седмице била је од 23 до 25 динара у Србији. Према тој цени пшенице брашно тип 500 креће се од 260 до 270 евра по тони. Када се зарачунају трошкови транспорта, шпедиције, анализе у Црној Гори, тона достигне 300 евра - каже Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРИВИ СТРАХ ИЛИ УЦЕНЕ ДПС? Абазовићу стигла питања, оптужбе да сарађује са криминалцима и позив на оставку