СА КУЉАЧИНИМ ФАЛШ ПОТПИСОМ ДО 66 МИЛИОНА: Потраживања за фабрику отпадних вода претња за државу и Општину Будва, поднете пријаве

М. СЕКУЛОВИЋ

01. 09. 2021. у 07:39

ОПШТИНА Будва поднела је преко својих правних заступника, адвоката Мироја Јовановића из Новог Сада и Душана Радосављевића из Београда, кривичну пријаву против овлашћене особе у компанији WTE из Есена у Немачкој, засада непознатих функционера у Општини Будва (од 2009. до 2015), Владе Црне Горе и Министарства финансија (од 2009. до 2020).

СА КУЉАЧИНИМ ФАЛШ ПОТПИСОМ ДО 66 МИЛИОНА: Потраживања за фабрику отпадних вода претња за државу и Општину Будва, поднете пријаве

Фабрика за прераду отпадних вода у Бечићима / ФотоWTE

Они се сумњиче за фалсификовање гаранције Општине Будва за постројење за прераду отпадних вода издата немачкој компанији WТЕ на износ од 66 милиона евра. Пријављени се терете да су извршили кривична дела стварање криминалне организације и фалсификовање службене исправе.

- Да одмах кажем, да је наводна гаранција - фалсификат - изјавио је у уторак градоначелнк Будве Марко Бато Царевић, који тврди да је "гаранција" на износ који Немци траже да им се исплати за градњу постројења за третман отпадних вода у Вјештици, у Бечићима - ништавна. - У деловоднику Општине нема тог документа на датум 24. април 2010. када је наводно издата.

Царевић тврди да је то од одлучујућег значаја за даљи поступак који је пред међународном арбитражом у Франкфурту и Женеви покренула WTA тражећи њену наплату.

- Захтевали смо од Специјалног државног тужилаштва тражили да нам врате деловоднике, што су они после 15 месеци урадили и утврдили да је реч о фалсификату, јер на тај датум се води неки други документ - каже Царевић.

Поводом највеће афере коју су бивше ДПС власти у Будви оставили у наслеђе општини и држави, саопштено је да је утврђено да је на гаранцији којом Немци "машу" фалсификован потпис некадашњег председника Општине Рајка Куљаче, што је утврђено графолошком експертизом.

Сада почивши Куљача, својевремено осуђиван због афера у Будви, касније сведок-сарадник, пре две године је демантовао да је потписао гаранцију којом се општинском буџету Будве ставља "омча око врата"...

- Неко је покушао да овај документ ретроактивно заведе у Општини - тврди шеф кабинета председника Општине Никола Јовановић, што је фото-документовано у кривичној пријави, у шта је могао да се увери и специјални тужилац.

Из Општине Будва тврде да документ никада под тим називом није званично заведен у књиге деловодника Општине Будва, а да су они који су га сачинили сметнули с ума да је израђен и састављен без одлуке и сагласности Скупштине општине Будва, и без сагласности Владе Црне Горе, чиме су, аутори основано сумњиви да су извршили кривична дела за које је поднета кривична пријава.

АРБИТРАЖА У ФРАНКФУРТУ И ЖЕНЕВИ

- НАЖАЛОСТ, Специјално државно тужилаштво нема правних капацитета да се суочи са овом афером и спречи финансијско уништење Будве - тврде из Општине, тражећи хитну интервенцију државе у овом поступку, јер је концерн WТЕ покренуо арбитражу за наплату гаранције на износ од 66 милиона у Франкфурту, а потом је покренут и поступак у Женеви за наплату 43 милиона евра. Пре тога, крајем 2019, наплатили су од Црне Горе гаранцију од 29,3 милиона евра, а потом у јануару 2020. напустила постројење за третман отпадних вода у Бечићима, упркос захтеву нових власти у Будви да се Немци спрече да напусте Црну Гору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)