МЕДОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Црна Гора иде у хаос

Novosti online

31. 08. 2021. у 16:02

ВЛАДА Црне Горе није разумела која је њена улога нити је схватила у којем историјском тренутку ступа на сцену, казао је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

МЕДОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Црна Гора иде у хаос

Фото: Архива

- Ништа нису урадили од онога што је једна пост-тоталитарна влада морала да уради. Имали су дужност да учине врло конкретне реформске кораке, нарочито што то раде 30 година касније у односу на неке друге земље. Говорим пре свега о отварању досијеа комунистичке тајне полиције, спровођењу процеса лустрације и суочавања са злочинима тоталитарног режима - навео је Медојевић на конференцији за медије о годину дана промене власти у Црној Гори.

Реч је о сету, како додаје, који је морао и да подразумева и забрану рада једне политичке организације.

- Ако прескочимо ове кораке држава не може да буде демократска и на погрешне темеље на које је постављена и кад тад систем упада у нестабилности и кризе. Ова Влада не да није отворила досијее, него отворено сумњам да је Кривокапић врло пажљиво биран као профил који неће спровести реформе и то се и десило у ових годину дана -навео је Медојевић.

Двоструки су разлози за лустрацију, сматра он.

- Да из државне управе елиминишемо оне који су заузимали позиције да би служили партији. У наше институције су се инфилтрирали и чланови мафије. Ово су историјски, не дневно-политички разлози. Мислим да Кривокапић то није схватио и изабран је од страних адреса као профил који не зна ни о чему ја причам. Он има неку флоскулу да смо ми за замене, а они за промене. Да га питамо шта то значи он не би ни знао, јер му је то неко написао. ДФ јесте антисистемска опозиција која се залаже за промену, а не шминкање система - казао је лидер ПзП-а.

Осврнуо се и на економију.

- У првом кварталу смо имали пад друштвеног производа од шест прошло. Још немамо резултате како је кретање БДП-а. Данас је 31. августа и данас Монстат треба да објави годишњи извештај. Кад уђете на њихов сајт добијете непријатно образложење да због техничких разлога нису могли да објаве. Очигледно је да је Кривокапић стопирао објављивање резултата о “бртуталној” сезони коју су најављивали - навео је Медојевић.

Како је истакао, не знамо реалан број оних који су остали без посла као и колико је дуг повећан.

- Кад сам ја анализирао лако смо дошли до закључка да је спољни дуг увећан за 18 посто са тенденцијом да ће бити увећан. Наплата пореза у првих седам месеци је мања за скоро четири посто. Ако упоредимо приходе у првих седам месеци наплаћено је 96 одсто у односу на прошлу годину, а сви знамо како је катастрофална прошла сезона била - рекао је Медојевић уз оцену да су подаци “забрињавајући”, а не “брутални” како је најављивао министар финансија Спајић.

Он је нагласио да је до краја јула црногорски буџет оштећен за 30 милиона евра од промета цигарета на улици.

- Јасно је да то не може да падне с неба и увезе се кроз банане, већ да је реч о организованом шверцу у који је уплетен неко из власти и ко добија свој део. Надлежни то не могу ни да истраже јер није спроведена лустрација - поновио је Медојевић.

Посебно забрињава, како оцењује, то што Влада нема ни подршку страних инвеститора па су директне стране инвестиције мање за 20 одсто.

- Страни инвеститори повлаче новац и износе га напоље и сви параметри доводе до закључка да Црна Гора иде у хаос. Влада не препознаје основне узроке проблема и решава их задужењем, популизмом и пропагандом - додао је Медојевић.

(ЦДМ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНЕ, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу