ДУГУЈУ 10 МИЛИОНА ЕВРА МАЊЕ: У време епидемије смањен дуг општине Бар

Б. Дабић

30. 08. 2021. у 18:46

ОПШТИНА Бар умањила је дуг за скоро 10 милиона, и отплаћена су стара дуговања по репрограму.

ДУГУЈУ 10 МИЛИОНА ЕВРА МАЊЕ: У време епидемије смањен дуг општине Бар

Фото: Б. Дабић

Ово су навели из локалне управе која је у другој поливини августа навршила три године мандата.

Финализовани су капитални пројекти, али и започели нове инвестиције у инфраструктуру.

У овом мандатном периоду Општина Бар уложила је у саобраћајну и водоводну инфраструктуру преко четри милиона евра сопствених средстава.

-Само за локалну путну инфраструктуру која је обновљена на подручју свих месних заједница је уложено готово 700 хиљада евра. Завршена је изградња улица у Шушању и Илину које су отвориле ово насеље према граду, као и улице у Бјелишима, Великом Пијеску, Брботу где је урађена и канализација а у Мркојевићима се пробија нови путни правац Луњићи-Микулићи, у сарадњи са Војском. Посебно смо поносни на капитални пројекат изградње надвожњака и кружног тока са приступном саобраћајницом према насељу Бјелиши у вредности од преко 2.4 милиона евра, уз који смо изградили и 180 нових, бесплатних, паркинг места. Велики пијесак добио је нову, модерну инфраструктуру за водоснабдевање и прикључак на регионални водовод, чиме се заокружује квалитет туристичке понуде овог краја, а грађанима омогућава већи квалитет живота. Укупна вредност ове инвестиције износи око 560 хиљада ера“, наводи се у саопштењу.

У наставку релизације пројекта изградње инфраструктуре водоснабдевања и прикључивања на регионални водовод по уговору између Општине Бар, Улцињ и Владе Црне Горе, у овај крај треба да се уложи готово 12 милиона евра.

Такође, више од милион евра уложено је, кроз сарадњу са Владом, у изградњу „Куће маслина“ у Старом Бару која ће бити савремени регионални центар маслинарства, важне привредне гране овог краја. У Старом Бару реконструисано је више објеката, пре свега летња сцена-театар и царинарница у шта је кроз пројекте ЕУ уложено 75.500 евра.

УЛОЖЕНО У СУТОМОРЕ, ЧАЊ, ВИРПАЗАР

Значајна средства, подсећају из Општине Бар, уложена су и у Сутоморе, Вирпазар и Чањ.

-Реконструкција шеталишта у овој фази је завршена, а наставком реконструкције предвиђена је изградња новог трга, паркинга и комплетирање шеталишта. На месту некадашњег хотела „Inex“, група Иберостар отпочела је реконструкцију овог туристичког комплекса, на Вирпазару је у току реконструкција хотела „13. јул“ док је у Чању започета изградња новог хотела светски познате и престижне компаније „Интерцонтинентал“, што ће све заједно обгатити туристичку понуду Бара са престижним хотелима у свим деловима општине, наводе из Општине.

ОКО ПОЛА МИЛИОНА ЗА ПРЕДУЗЕТНИШТВО

Кроз програме подршке бизнис плановима предузетника и посебно женског предузетништва, Општина Бар уложила је готово пола милиона евра у пројекте развоја малих бизниса. На овај начин отворили смо преко 50 нових радних места у реалном сектору кроз директну подршку грађанима. Посебне линије подршке предвидјели смо за финансирање младих пољопривредника али и програм подршке за занатство, који ће економији града дати нови импулс и улити нови живот у укупни бизнис амбијент, навели су из Општине Бар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)