ОГЛАСИО СЕ ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Влада Црне Горе мењала текст Темељног уговора

Novosti online

11. 08. 2021. у 16:09

ПАТРИЈАРХ Порфирије одговорио је Здравку Кривокапићу на његов предлог да потпишу Темељни уговор између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе.

ОГЛАСИО СЕ ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Влада Црне Горе мењала текст Темељног уговора

FOTO: Arhiva novosti

Како наводе у Патријаршији, реч је о тексту уговора у који је Влада Црне Горе унела велики број измена у односу на текст који су обе стране заједнички утврдиле, усагласиле и договориле да потпишу 27. маја у Патријаршији у Београду .

Патријарх Порфирије, истичу у Патријаршији, обавестио је Кривокапића да је предложене измене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, који у складу са Уставом СПЦ има последњу реч по овом питању.

Црногорски премијер, Здравко Кривокапић изјавио је синоћ да је Темељни уговор са Српском православном црквом технички-правно завршен и предат Патријаршији, а Влада Црне Горе спремна је да га потпише и да он очекује одговор.

- Ми смо урадили све што је до нас и сада је то све до Патријаршије и његове светости патријарха да прихвати тај уговор и ако треба негде да се коригује и да се тај темељни уговор што пре потпише. Ја не желим да прејудуцирам време, а време је најбоље када се две стране договоре - рекао је Кривокапић гостујући у емисији Актуелно Телевизије Пљевља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)