ПУНО ПОСЛА ЗА СПАСИОЦЕ НА ПРИМОРЈУ: Таласи заробили Летонце на острву, још четири особе спашене у Чању и Буљарицама

Б.Д.

06. 08. 2021. у 19:43

ДАНАС су два држављана Летоније спашени са неприступачне плаже иза острва Свети Никола код Будве где су их таласи "заробили" , а једна млађа особа пронађена је у мору код Чања.

ПУНО ПОСЛА ЗА СПАСИОЦЕ НА ПРИМОРЈУ: Таласи заробили Летонце на острву, још четири особе спашене у Чању и Буљарицама

Фото: Б.Дабић

Спашене три особе на кајацима код Буљарице, а које нису могле да се врате због таласа.

Пуне руке посла ових дана због лоших временских прилика спасиоцима и оператерима на Поморском оперативном центру причињавале су напор, али све су срећом успешно завршене. 

По ко зна који пут Управа поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ) упозорава туристе и грађане Црне Горе, да воде рачуна приликом изласка на море са чамцима или пливањем, јер може доћи до нежељених послиједица.

- У протеклих два дана Управа поморске сигурности и управљања лукама, заједно са Инспекцијом сигурности поморске пловидбе Бар и Котор,  Сектором граничне полиције – Регионални центар ''Југ'' и плажним спасиоцима Црвеног Крста Црне Горе, услед лоших временских услова и великих таласа на ширем подручју Улцињске, Барске и Будванске ривијере, те увале Траште, вршила превентивне активности у циљу упозоравања купача, педалина и пловила да морају изаћи из мора због своје угрожености. 

Фото: Б.Дабић

Данас у поподневним часовима су оператери на Поморском оперативном центру Светозар Букелић и Филип Перуновић добили неколико позива за помоћ на мору, те су ангажована два пловила САР-1 са посадом Јасмин Коковић и Велид Матовић који су се упутили на позив 112 ОКЦ да се два држављана Летоније са педалином налазе на неприступачној плажи иза острва Свети Никола код Будве, те због великих таласа и западног ветра су заробљени.

Држављани Летоније су успешно спашени и довезени до Марине Будва, а при повратку за Бар чамац је успио да спаси још три особе на кајацима код Буљарице, а које нису могле да се врате због таласа.

Други чамац САР-5 са посадом Асовић Стеван, Никола Бошковић и Марко Чејовић се упутила на позив СГП Бар, да се на источном делу млађа особа изгубила са сумњом дављења у мору. Срећом особа је пронађена жива и здрава, а посада је наставила да до Чања упозорава да приђу ближе обали, навели су из Управе поморске сигурности и управљања лукама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)