СПАЈИЋ НАДЗИРЕ КАСЕ: Одлуком Владе оснива се ново предузеће које ће пратити рад постојећих државних фирми

В. КАДИЋ

07. 08. 2021. у 08:38

ВЛАДА Црне Горе усвојила је одлуку о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу "Монтенегро воркс д.о.о.", које ће се бавити праћењем и анализом финансијског стања у привредним друштвима у већинском власништву државе.

СПАЈИЋ НАДЗИРЕ КАСЕ: Одлуком Владе оснива се ново предузеће које ће пратити рад постојећих државних фирми

Милојко Спајић / Фото Твитер

Правни основ за доношење одлуке Владе је у Закону о привредним друштвима, што је, како се истиче у саопштењу, била и препорука у разговорима са представницима Европске комисије, ММФ и других међународних партнера.

- Неефикасно или лоше управљање привредним друштвима у већински државном власништву намеће значајне економске, социјалне и фискалне трошкове за државу. Само неки од примера су трошкови државе за кредите попут оних "Црногорске пловидбе АД Котор" и "Барске пловидбе АД Бар", опредељено-додељеног значајног износа из буџета појединим предузећима у супротности са одредбама закона којим се уређује област државне помоћи, као што је "Монтенегролајнз АД Подгорица", као и позајмица из буџета - наводе из ресора министра Милојка Спајића и оцењују да ће се финансијским надзором обезбедити ефикаснија употреба јавних ресурса, што ће повећати приходе од дивиденди, ПДВ, пореза, увећати БДП и стандард грађана.

- Не можемо да дозволимо да те компаније неефикасним управљањем пропадају и да су на грбачи пореских обвезника, или да се због лошег пословања губе радна места - поручио је Спајић.

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић био је уздржан по питању одлуке о оснивању "Монтенегро воркс д.о.о." Он је упутио допис Генералном секретаријату Владе наводећи да је ова одлука исхитрено предложена, без представљања ваљаних разлога, у року који није дозвољавао анализу пословног плана, као и могуће последице такве одлуке.

- Не мање је значајна висина предложеног оснивачког капитала у износу од 490.000 евра. Постоји бојазан да се тим преседаном отвара могућност да свако министарство крене сличним путем - упозорио је министар Бојанић.

Економски аналитичар мр Веско Пејак каже за "Новости" да подржава Спајићев пројекат, јер сматра да је неопходно увести контролу у пословање јавних предузећа.

- Већина јавних предузећа само производи губитке, које грађани плаћају. Нека предузећа која су пунила буџет попут ЦЕДИС-а доласком нове власти постали су губиташи, јер су одмах запослили по сто-двеста нових "ухљеба". За само пар месеци рада новог менаџмента ЦЕДИС је у губитку од три милиона евра! Како ова компанија може бити у губитку, или "Плантаже" које је бивши менаџмент потпуно уништио. Неопходна је централизована контрола и управљање - додаје Пејак.

МЕДОЈЕВИЋ: НЕТРАНСПАРЕНТНИ ПОТЕЗИ

НЕБОЈША Медојевић, један од лидера ДФ сматра да министар Спајић повлачи опасне и неприхватљиве потезе "који претварају Црну Гору у државу којом организовано и тајно управља мала група појединаца, без икакве контроле, јавности и транспарентности."

- Спајић је увео праксу да министри гласају за његове спорне одлуке, телефонским путем, без увида у документацију. То отвара питање ризика од корупције и штетних одлука по државу - каже Медојевић и наводи примере задужење од 750 милиона евра, као и куповину доларских фјучерса од непознате инвестиционе банке у износу од 27,7 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)