ПОМОРЦИМА 13,5 ГОДИНА: Суд у Филаделфији изрекао казне двојици Црногораца за шверц 20 тона кокаина

М. С.

04. 08. 2021. у 20:12

ПРЕД Федералним судом у Филаделфији, држављани Црне Горе, поморци Иван Ђурашевић и Ненад Илић, осуђени су на шест и по, односно седам година затвора због шверца 20 тона кокаина, чија је вредност на улици, према проценама америчких истражитеља - 1,2 милијарде долара!

ПОМОРЦИМА 13,5 ГОДИНА: Суд у Филаделфији изрекао казне двојици Црногораца за шверц 20 тона кокаина

Наркотици пронађени на броду "МСЦ Гајан" / Фото Филаделфија инквајрер

Кокаин је био укрцан на брод "МСЦ Гајан", власништво швајцарске компаније Mediterranean Shipping Co са седиштем у Женеви, највероватније негде на океану, након што је брод испловио са Бахама. Наркотици су заплењени у луци Филаделфија у јуну 2019 године.

Ђурашевић и Илић су, као и још петорица до сада осуђених помораца из Црне Горе, тврдили да су били приморани да се укључе у посао шверца кокаина. Бранили су се да су то у почетку одбијали, али да су после претњи телефоном, али и од неких чланова посаде на броду пристали, наводно из страха за личну и безбедност својих породица. Међутим, ни они нису открили имена организатора шверца, а кривично веће није имало разумевања за њихову одбрану, баш као ни за њихове колеге Самоанса Фонофавае Тиасага (29) и Лаули Пулу (34), осуђених на по пет година затвора.

Пре тога бродски инжењер Владимир Пенда (28), такође држављанин Црне Горе, осуђен је такође у Филделфији на пет година и десет месеци затвора, због помоћи приликом утоваривања и сакривања кокаина на брод "МСЦ Гајан". Бошко Марковић (41), поморац из Котора, осуђен је на седам година затвора, за учешће у шверцу.

НАЈВЕЋА ЗАПЛЕНА

Америчке власти су, после највеће заплене дроге у историји Источног округа Пенсилваније, саопштиле да је брод са кокаином у САД стигао из Чилеа, преко Панаме и Бахама. После ове заплене, знатно је пооштрен режим запошљавања црногорских помораца, не само у овој, већ у компанијама широм света, због сумњи у припадност клановима који се баве шверцом кокаина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)