ДЕПОНИЈА КАО ВУЛКАН: Еколошка бомба прети Никшићу, гори неуређено сметлиште, дим стигао до Даниловграда (ФОТО)

В. К.

02. 08. 2021. у 20:25

ПОЖАР на неуређеној депонији "Мислов до" на брду Будош, свега шест километара удаљеној од центра Никшића, донео је огромне проблеме становништву.

ДЕПОНИЈА КАО ВУЛКАН: Еколошка бомба прети Никшићу, гори неуређено сметлиште, дим стигао до Даниловграда (ФОТО)

Фото В. К.

Због величине терена и запуштености, али и временских прилика, гашење је отежано. Експлозије плинских боца, као и заостале муниције пробудиле су депонију попут вулкана!

Уз то, северац који дува шаље дим чак до Даниловграда.

Славко Тадић, Фото Архива "Новости"

Командир Службе заштите и спасавања Славко Тадић упозорио је на последице пожара на депонији.

- Ово ни Америка не би могла угасити - поручује Тадић.

Он подсећа да је у питању веома специфичан пожар из угла заштите од пожара који се нажалост не може угасити водом и који се толико запустио да је сада једна велика еколошка бомба у питању - што се тиче Никшића.

- Пожар је активан у толикој мери да је услед северног ветра угрожена и суседна општина Даниловград! Огромна опасност вреба од депоније јер су у току огромне експлозије!

Фото Архива "Новости"

Животи ватрогасаца и спасилаца, људи из комуналног предузећа и оних који одржавају депонију су угрожени. Горе метански џепови који се стварају у унутрашњости депоније, а има и експлозија плинских боца и убојних средстава која су овде лагерована - казао је Тадић, додајући да није препоручљиво гашење пожара водом, већ угушивањем, али да је депонија већ превазишла своје габарите, те да ни то више не може помоћи!

Данас је мештанин Драган Никчевић из револта зауставио на кратко пролаз возилима до депоније преко, како тврди, његове имовине.

ДУГОРОЧНО РЕШЕЊЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Никшића Марко Ковачевић са сарадницима посетио је општинску Службу заштите и спасавања.

- Служба је приправна по питању депоније "Мислов до" и неће дозволити да се пожар са депоније прошири на Будош. Надлежне службе ће да наредних дана тампонирају критичне тачке на депонији и да ставе површински део под контролу. У сарадњи са Министарством екологије од почетка нашег мандата радимо на дугорочном решавању проблема са одлагањем отпада који смо затекли и наследили - саопштио је Ковачевић.

- Кућа ми је близу, ту сам живео са породицом, али морали смо да се иселимо, јер овде не може да се живи. Двоје људи из две куће које су у близини болују од карцинома, све због утицаја загађености - упозорио је Никчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)