БРАНИЛАЦ "КАВЧАНА" МОЖЕ, А ОПОЗИЦИОНИ АДВОКАТ НЕ? Ванредна седница за избор Тужилачког савета - 16. августа

В. К.

03. 08. 2021. у 07:39

ТРВЕЊА у парламентарној већини и одлука Демократа да не прихвате избор адвоката др Николе Булатовића за члана ТС, због мишљења да је он кандидат ДФ, још више су удаљили једне од других, а ојачали позицију Миливоја Катнића, специјалног државног тужиоца и његових сарадника.

БРАНИЛАЦ КАВЧАНА МОЖЕ, А ОПОЗИЦИОНИ АДВОКАТ НЕ? Ванредна седница за избор Тужилачког савета - 16. августа

ДФ тражи увид у фасцикле тајних служби / Фото Скупштина ЦГ

Због таквог амбијента потпуно је неизвесно да ли ће доћи до договора посвађаних акетра и на ванредној седници која би, како се најављује, могла бити одржана 16. августа.

Договор већине о коначној листи кандидата није постигнут, а од 15 пријављених кандидата из реда угледних правника скупштински Одбор за политички систем, правосуђе и управу саслушао је њих 13, од којих су највише подршке добили адвокати Синиша Газивода, Милош Вуксановић и Филип Јововић. По скупштинском Пословнику, претходно Одбор мора да утврди коначну листу кандидата која ће потом бити достављена Парламенту на гласање.

- Чудни су критеријуми Алексе Бечића! Шеф АНБ им је прихватљив и он им је политички неутралан, иако је био носилац листе опозиције у Котору и вишегодишњи адвокат вођа "кавачког клана". Чак су узели и стан на истом спрату у Подгорици и имају најтешњу сарадњу, а није им прихватљив Никола Булатовић који је у каријери бранио опозиционе прваке Славка Перовића, Момира Булатовића, Весну Перовић, Андрију Мандића, Славена Радуновића, које је прогонио режим Ђукановића - саопштио је Небојша Медојевић, лидер Покрета за промјене.

- Адвокат "кавачког клана" може, адвокат опозиционих лидера не може.

УПОЗОРЕЊА ИЗ ИНОСТРАНСТВА

МЕЂУНАРОДНИ партнери упозорили су да не треба журити са избором новог Тужилачког савета. Амбасадор Немачке у Црној Гори Роберт Вебер изјавио је да би именовања непосредно пре летње паузе угрозила постизање ширег двотрећинског консензуса за именовања у правосуђу. Шефица делегације ЕУ у ЦГ Оана Кристина Попа сматра да је конструктивни дијалог пут ка именовању независних, политички неутралних и стручних чланова из редова угледних правника и НВО сектора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)