ЦРКВА СЕ НЕЋЕ МЕШАТИ У ПОЛИТИКУ: Беседа новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија код Берана

М. С.

01. 08. 2021. у 19:43

ЦРКВА се неће мешати у политичке процесе, али смо морали прошле године када се политика умешала у црквени живот.

ЦРКВА СЕ НЕЋЕ МЕШАТИ У ПОЛИТИКУ: Беседа новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија код Берана

Фото: Фејсбук

Тада су хтели да народу одузму светиње. Ударили су на част и образ. Морали смо се изборити. Свака партија у Црној Гори има своје интересе, а ми се као Црква у то нећемо мешати.

Овако је у недељу у селу Главаца код Берана беседио новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије на освештању цркве Светог Николе.

- Могу људи различито мислити и опредељивати се, бити у различитим партијама и странкама. То је све легитимно. Нека раде о добру сви, па нека се надмећу у добру, а ко буде бољи нека га народ подржи - казао је митрополит Јоаникије.

Он је напоменуо, говорећи о комунизму у Црној Гори, да се сва комунистичка прича и скаламерија у нашој држави срушила као кула од карата.

- Све што су радили, све им пропаде. Остадосмо без фабрика и њихових шпијуна и доушника, али, с друге стране, остаде народ доста осиромашен, преварен и изваран. Но, нисмо очајавали, имао се коме народ вратити, а то су биле њихове светиње, огњишта и домови. Вратили смо се својој вери и једни другима, а то је много важно. Ипак, одувек ми је било несхватљиво да је народ који има толико светитеља, толико цркава и мученика заборавио на веру и запоставио је. Тако лако одступити од вере је чудно. Али, Богу хвала, нису сви одступили. Долази неко ново време - казао је митрополит Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)