КАТНИЋ ХТЕО ДА МЕ УХАПСИ: Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић поручио на седници парламента

В. КАДИЋ

30. 07. 2021. у 09:28

ДА сам у Београду потписао Темељни уговор са Српском православном црквом, по повратку у Подгорицу био бих ухапшен.

КАТНИЋ ХТЕО ДА МЕ УХАПСИ: Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић поручио на седници парламента

Фото Скупштина ЦГ

Ову тврдњу, којом је крајем маја узбуркао политичке страсти Црне Горе, црногорски премијер Здравко Кривокапић поновио је и јуче у Скупштини Црне Горе. Он је пред посланицима објаснио да је хапшење требало да буде изведено по налогу специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.

- Та моја изјава је тачна. Имам поуздан извор, али га нећу открити - казао је Кривокапић.

Тврдњу о спремљеном хапшењу Кривокапић је први пут изнео после повратка са састанка са патријархом Порфиријем, на ком је разговарано о завршном акту регулисања односа државе Црне Горе и СПЦ, означивши Миливоја Катнића као човека који је стајао иза припреме ове операције. Како је тада објашњено из Патријаршије, Кривокапић је одбио да потпише Темељни уговор.

Због спорне изјаве скупштински Одбор за безбедност и одбрану требало би данас да обави контролно саслушање премијера, али и в. д. директора Управе полиције Зорана Брђанина, директора Агенције за националну безбедност Дејана Вукшића, као и тужиоца Миливоја Катнића.

Премијер Кривокапић, међутим, јуче је био изричит да неће доћи на скупштинско саслушање.

- То је питање које треба довести на меру "познанија права". Да ћу бити ухапшен, пренео ми је поуздан извор, што значи да је информација тачна. Све сам рекао јасно и прецизно, а грађане треба да забрине то да неко премијера може да таргетира на овај начин. Поштујем сваког посланика и сваки одбор, али ако би тако радили, ја се не бих вадио из тужилаштва и испитних места - казао је Кривокапић.

Говорећи јуче током "премијерског сата" Кривокапић је казао да нема намеру да поднесе оставку, а онима који је прижељкују поручио да покрену поверење Влади.

- Нема више диктата, овде владају слобода и демократија. Ви сте научили на диктаторски режим. Фотеља ме најмање интересује у животу, али оставку нећу поднети. То није мој посао него ваш. Покрените иницијативу, немам ништа против - казао је Кривокапић одговарајући на питање шефа посланичког клуба ДПС Данијела Живковића да ли ће покренути преиспитивање рада Владе јер је "већина посланика рекла да нема његово поверење".

МОГУЋА И ХАПШЕЊА ПОСЛАНИКА

Премијер Здравко Кривокапић је поручио да грађани очекују борбу против криминала и корупције, али да то не може да се деси док не дође до смена у Тужилаштву.

- Битка са криминалом не може да се деси без смена у тужилаштву. Ту мора да дођу часни и поштени, онда ће се процесуирати многи, а могуће и неки који су посланици. Ја остајем при томе, али извор нећу одати - казао је премијер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)