ЈОАНИКИЈЕ НА ИЗЛОЖБИ "ВАСКРС СВЕТИЊА" : Митрополит посетио Михољску превлаку код Тивта

В. К.

28. 07. 2021. у 22:09

ЛЕПО, врло лепо! Овако је митрополит црногорско-приморски Јоаникије оценио изложбу фотографија "Васкрс светиња" фото-репортера "Вечерњих новости" Зорана Јовановића у Манастиру Светог архангела Михаила на Михољској превлаци код Тивта.

ЈОАНИКИЈЕ НА ИЗЛОЖБИ ВАСКРС СВЕТИЊА : Митрополит посетио Михољску превлаку код Тивта

Фото Новости

Када је дошао до слике на којој се налази блаженопочивши митрополит Амфилохије, застао је и полугласно се обратио оцу Бенедикту, игуману манастира:

- Веома леп портрет, веран као да је овде.

Објективом нашег колеге, овековечен је васкрс светиња у Црној Гори у последњих 30 година. Велика духовна обнова почела је доласком митрополита Амфилохија, а свој видљив израз добила и у обнови храмова и манастира. Изложба "Васкрс светиња" део је Међународне духовне манифестације "Свети Јевстатије превлачки. Митрополит Амфилохије, личност, дело, мисија" која се ове године први пут одржала без њеног оснивача блаженопочившег митрополита Амфилохија. На изложби је представљено више од стотину фотографија сакралних објеката и литургијског живота Српске православне цркве у Црној Гори из три временска периода: док су још били зарушени, током и после обнове.

Фотографије су настале пре 25 година, када је Јовановић почео да ради причу о разрушеним манастирима у Црној Гори, пратећи потом њихово "васкрсење".

Изложба "Васкрс светиња" трајно ће остати у Црној Гори, одакле ће ићи у даљи живот.

После Михољске превлаке биће пренета у Никшић, а затим у Подгорицу.

- Волео бих да ове моје фотографије красе зидове манастира у којима су настале - каже Зоран Јовановић, фото-репортер "Вечерњих новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)