"АЕРОДРОМИ" У МИНУСУ: Министарство капиталних инвестиција о пословању државних фирми

З. З.

29. 07. 2021. у 06:34

НАЈВЕЋИ губитник у првом кварталу ове, али и током претходне године су "Аеродроми" и то не само због ковида, већ и приспелих потраживања по судским одлукама.

АЕРОДРОМИ У МИНУСУ: Министарство капиталних инвестиција о пословању државних фирми

Фото: Depositphotos

Та компанија само по тужбама запослених исплатила је више од 14 милиона евра. Поред "Аеродрома" негативно су пословале "Црногорска" и "Барска пловидба", железничка предузећа, "ТО Монтенегро", док су позитивне пословне резултате забележили Електропривреда и црногорски електродистрибутивни и електропреносни систем.

У извештају о пословању 20 предузећа која су у државном власништву обрађени су и подаци о броју запослених, па према тој анализи највише их је у Црногорском електропреносном систему, више од 1.300. Следе Елетропривреда која упошљава 968 радника, Рудник угља - 809, "Аеродроми" - 740, Железничка инфрастуктура - 366 радника. Анализиране су и просечне зараде. Највећа је у националној авио-компанији 1.400 евра, најнижа у Железничкој инфраструктури - 428. У наредном периоду, најавио је министар Младен Бојанић, посебно ће се размотрити висина надоканада у управним одборима.

- Циљ нам је да се те надокнаде вежу за пословање компанија, да буду мање-више унифициране, али да држава као оснивач и већински власник има могућност да на крају одреди бонусе - реко је Бојанић.

Он је потврдио да ће дуг по основу кредита за "Барску" и "Црногорску пловидбу" платити држава. Каже преговори су у току.

- Ресор финансија преговара са кинеском Ексим банком и очекујемо да ће убрзо бити познат исход тих преговора - рекао је министар капиталних инвестиција.

Поручио је да се није одустало од давања у закуп аеродрома у Тивту и Подгорици. Како је рекао преговори са три понуђача биће настављени. Најавио је и скоро расписивање конкурса за избор извршног директора у Луци "Бар".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)