НЕЋЕ РОМИ У ЗАНАТЛИЈЕ: У средњим школама 174 ђака ромске и египћанске популације, 25 одсто више него лане

И.Д.С.

27. 07. 2021. у 08:38

СВАКЕ године број деце ромске и египћанске популације која уписују средњу школу - расте.

НЕЋЕ РОМИ У ЗАНАТЛИЈЕ: У средњим школама 174 ђака ромске и египћанске популације, 25 одсто више него лане

Фото романет.ме

Према подацима Министарства просвете, ове је уписано 174 ученика РЕ популације, што је за 25 више у односу на прошлу школску годину. Ипак, велики број њих не успева да се упише средњу школу коју жели упркос мери афирмативне акције која се огледа у додатних шест бодова на основу припадности тој популацији, те одустаје од даљег школовања, упозорили су из Уједињеног покрета Рома и Египћана.

Како истичу у том покрету, када не упишу смер који су желели, ученицима се сугерише да упишу смерове на којима је проеостало места након уписних рокова. То су, наводе, најчешће занатска занимања за која има најмање интересовања и која ученици не желе да уче. Још једна од препрека за наставак школовања је, како наводе, и успех ученика из основне школе.

- Из тог разлога многи ученици одустају од даљег школовања чиме се положај укупне популације на дужи рок чини неповољним - казали су у УПРЕ.

Они сматрају да, поштујући правила која морају важити за све, треба имати више разумевања за ученике из ромске и египћанске заједнице за које се мора очекивати да имају слабији успех, с обзиром на услове у којима живе и у којима се образују.

Из Министарства просвете, науке, културе и спорта, казали су да су ове школске године у средње школе уписана 174 ученика ромске и египћанске популације од чега 101 дечак и 73 девојчице, што је за 25 више у односу на прошлу школску годину. Из тог ресора су навели и да је у прошле школске години у средње школе било уписано 149 ученика РЕ популације.

Највише РЕ деце која похађају средњу школу има у Подгорици, Никшићу, Беранама, Бару, Улцињу и Херцег Новом. У иницијативи УПРЕ сматрају да, уколико би се наставило са стриктним поштовањем правила која важе за све ученике, може очекивати да се значајно умањи број ученика из РЕ заједнице у средњим школама.

- Требало би креирати нека решења која ће уважити целокупан положај ромске и египћанске заједнице који се неминовно рефлектује на њихово образовање и унети више сензибилитета у школовање Деце из ових заједница - рекли су из УПРЕ.

У тој организацији су оценили да програм стипендирања средњошколаца такође функционише на начин који није добар јер не мотивише ученике на постизање бољег успеха.

Они су указали да стипендије у истом износу сви ученици примају без обзира на успех, редовност и активизам који показју у школи.

СТИПЕНДИЈЕ 60 ЕВРА

ЗА средњошколце из РЕ популације Министарство просвете обезбеђује месечне стипендије у износу од 60 евра за десет месеци током школске године, а за оне који се ванредно школују плаћају се трошкови полагања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)