СЕМАФОР ЗА УЛАЗАК У ДИСКОТЕКУ: Од петка нове мере и дигитална ковид-потврда са подацима о корона-статусу грађана

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

27. 07. 2021. у 06:34

МИНИСТАРСТВО здравља у петак ће представити нове мере против вируса корона, а истог дана за грађане Црне Горе и туристе биће доступна и дигитална ковид-потврда која ће показивати да ли је особа вакцинисана, тестирана или прележала ковид 19, односно да ли испуњава услове за улазак у угоститељске објекте.

СЕМАФОР ЗА УЛАЗАК  У ДИСКОТЕКУ: Од петка нове мере и дигитална ковид-потврда са подацима о корона-статусу грађана

Фото ИН4С.НЕТ

Прошле седмице најављено је да ће у ноћне клубове, дискотеке и у унутрашњости угоститељских објеката моћи да бораве само они који испуњавају одређене услове.

Дигиталним потврдама, како је саопштено из ресора Јелене Боровинић Бојовић, пружаоцима тих услуга биће олакшана контрола поштовања мера, а грађанима свакодневно функционисање. Садржаће податке да ли је особа у целости вакцинисана или је примила прву дозу вакцине против вируса, затим датум и време негативног PCR теста, доказ да је особа преболела инфекцију ковид 19 и доказ о негативном брзом антигенском тесту.

Како су појаснили, преузимање потврде ће бити бесплатно, и то у свим здравственим установама или вакциналним пунктовима, а може се чувати и приказати на мобилном телефону. Када је реч о туристима, они који поседују потврду о вакцинацији без дигитално потписаног кода могу да верификују своју потврду у било којој здравственој установи и она ће важити све док бораве у Црној Гори. Уколико странци нису вакцинисани, моћи ће, као и држављани Црне Горе, о свом трошку да ураде PCR или брзи БАТ тест и тиме добију потврду која ће бити нужна за улазак у дискотеке, ноћне клубове и у унутрашње просторије кафића и ресторана. Оно што гарантује валидност података је QR код, који постоји и у папирној и дигиталној верзији потврде.

- Све што је потребно од документације да би се извадила дигитална потврда јесте валидан документ, лична карта или пасош - истичу из ресора здравља.

Наглашавају и да је само коришћење потврде једноставно, те да је уз код који се може показати на мобилном телефону неопходно код себе имати и лични документ.

- Када се он скенира, на екрану ће бити приказано име и презиме и датум рођења, као и такозвани систем семафора за све четири категорије: вакцинални статус, PCR тест, евентуално оболевање од короне и брзи антигенски тест. Ако је било који од ова четири елемента означен зеленом бојом, особа има статус у складу са прописаним мерама - објаснили су из министарства.

Фото: В. К.

Како додају, ово је веома битно због великог интересовања власника и пружалаца услуга, а који ће бити у обавези да, сходно мерама, одреде особе које ће контролисати дигиталне потврде.

У Црној Гори према последњим подацима међу 77 новооболелих је и 15 турииста.

ПОВЕЗИВАЊЕ СА ЕВРОПСКИМ СИСТЕМОМ

- ПРЕДНОСТИ оваквог система дигиталне заштите и управљања пандемијом одмах ће бити видљиви. Мере које се ослањају на правовремене и тачне податке олакшаће свакодневицу грађанима, а омогућиће доносиоцима одлука да доносе мере у складу са реалним кретањем пандемије у Црној Гори. Ово је прва фаза имплементације националне дигиталне ковид 19 потврде. Следећи корак, на ком паралелно радимо, и за који очекујемо да буде готов за неколико недеља, јесте повезивање са европском дигиталном потврдом - поручују из Министарства здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)