ПРЕМИНУО ЈОВАН СТРИКОВИЋ: Чувени српски неуропсихијатар овако је говорио о родном Никшићу

Novosti online

24. 07. 2021. у 15:30

У БЕОГРАДУ је преминуо професор доктор Јован Стриковић, чувени српски неуропсихијатар из Никшића, дугогодишњи директор болнице "Свети Сава".

ПРЕМИНУО ЈОВАН СТРИКОВИЋ: Чувени српски неуропсихијатар овако је говорио о родном Никшићу

Foto: Arhiva Novosti

Рођен је 1938. године, у Кличеву крај Никшића. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, специјализирао је неуропсихијатрију, а докторирао са темом "Психологија у Његошевом стваралаштву". Осим што је био истакнути медицински стручњак, Стриковић се бавио психолошким феноменима у књижевности: смехом, лудилом, самоубиством и осветом.

Писао је поезију и прозу.

Доктор Стриковић је споне са завичајем, Кличевом, Никшићем и Црном Гором, проналазио у регистрима изнад носталгије:

- Мој креативни дух је формиран, усмерен и диригован из колективне свести, од које се многи сада ужасавају. Тај креативни народни дух одувек ми је био путоказ у животу.

- Одрастао сам у најсиромашнијем делу Црне Горе, а то ми уопште не смета - напротив! Толико сам сазнао у том сиромаштву о понизности и беди богатства да сам се увек трудио, мада ми није успело, да не постанем богат. Јер, видио сам колико богатство истроши човека у моралном, интелектуалном, сазнајном смислу, онда га умртви, атрофира...

- То што сам креативан, то је захваљујући средини у којој сам живео, сиромаштву из кога сам дошао и богатству које сам видео и доживео. Јер, знате, средства којима људи располажу чине их великим. Али, све што сам створио - створио сам захваљујући сиромаштву и судару идеја које сам понио са камена одакле сам дошао овамо пре четрдесет година.

Српски народ у Црној Гори ће памтити да су два Никшићанина, академик Душан Косовић и проф. др Јован Стриковић, часно пронели своја српска имена кроз свет неуропсихијатрије, остављајући за собом високе научне и академске трагове.

Професор Јован Стриковић биће сахрањен данас у Никшићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)