ЛЕКИЋ НЕЋЕ УЛОГУ НОВОГ ПРЕМИЈЕРА: Трећа рунда разговора парламентарне већине о кризи власти завршена без договора

В. КАДИЋ

20. 07. 2021. у 06:34

САСТАНАК парламентарне већине о превазилажењу дубоке политичке кризе окупио је све представнике победничких коалиција на изборима 30. августа прошле године.

ЛЕКИЋ НЕЋЕ УЛОГУ НОВОГ ПРЕМИЈЕРА: Трећа рунда разговора парламентарне већине о кризи власти завршена без договора

Фото Танјуг

Међутим, трећа рунда разговора представника политичких партија које имају већину у црногорској скупштини није донела помаке. Све стране остале су чврсте при својим ставовима - ДФ је инсистирао на опцији нове владе са новим премијером, а Демократе - на реконструкцији владе са актуелним премијером.

Представници Демократског фронта захтевали су да се уважи то што тражи већина у парламенту и да се бирају нова влада и премијер. Исказали су спремност да у нову владу уђу представници националних мањина и да влада буде политичка, а не као сада - експертска.

- Наш став је познат и инсистирамо на опцији потпуно нове владе са новим премијером. Више се немамо око чега састајати ако немамо новог премијера - поновили су из Демократског фронта.

Огласио се и Миодраг Лекић, лидер Демоса, кога је ДФ предложио за премијера.

- Не прихватам улогу новог премијера, иако сматрам да је ова влада лоша - рекао је Лекић.

За нову владу и премијера били су представници ДФ, СНП и Демос, а за реконструкцију са постојећим премијером Демократе, УРА, Уједињена Црна Гора и Права Црна Гора.

Ни Демократе нису одступиле од опције реконструкције Владе, дајући подршку премијеру Здравку Кривокапићу, поручујући да би реконструкција Владе значила њен пад.

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, организатор ове треће рунде разговора, казао је да до договора није дошло.

- Имали смо две могућности које нисмо успели приближити - рекао је Даниловић.

По речима Андрије Мандића, једног од лидера ДФ, ништа нису добили од обећања која је дао премијер Здравко Кривокапић.

- Нити смо добили Темељни уговор са СПЦ, нити су поправљени односи са нашим историјским савезницима, нити се сама домаћа политичка сцена уједначила тако што би се поштовали доследно закони, нити је демонтиран режим Мила Ђукановића по дубини у оквиру смене власти. Немамо никаквих економских показатеља који би охрабрили грађане Црне Горе, а знамо да су очекивали од нове владе крупне економске реформе, које би омогућиле да се запосли што је више могуће људи и да се направи амбијент у коме би људи могли да стварају за себе и за своје породице, а ми смо добили све супротно - казао је Мандић.

САСТАНАК

ПРИСУСТВОВАЛИ су: Андрија Мандић (Нова српска демократија), Милан Кнежевић (Демократска народна партија), Бранко Радуловић (Покрет за промјене), Марко Милачић (Права Црна Гора), Владимир Јоковић (СНП), Миодраг Лекић (Демос), Максим Вучинић (Радничка партија), Горан Даниловић (Уједињена Црна Гора), Алекса Бечић и Борис Богдановић (Демократска Црна Гора), Милош Конатар и Зоран Микић (УРА) и Зоран Миљанић (ЦИВИС).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)