НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ СУОЧЕ СА ИСТИНОМ: Министарство вањских послова Црне Горе одбацује изјаве Селаковића

В. К.

19. 07. 2021. у 12:00

МИНИСТАРСТВО вањских послова Црне Горе саопштило је да одлучно одбацује оцене министра спољних послова Србије Николе Селаковића о угрожености интереса српског народа у Црној Гори.

НЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ СУОЧЕ СА ИСТИНОМ: Министарство вањских послова Црне Горе одбацује изјаве Селаковића

Фото Влада Црне Горе

Истичу да уместо суочавања са домаћим и међународним изазовима, званични Београд, вероватно супротно од жеље својих грађана, бави се често Владом Црне Горе и њеним грађанима.

- Несхватљива је константна жеља званичника да у свим наступима говоре о „легитимном праву“ да брину о 30 одсто наших грађана, представљајући Србију као матичну државу српског народа. У овом контексту једино исправно било би схватити и признати да су грађани Црне Горе који се изјашњавају као Срби, лојални, пуноправни и уважени грађани и да њихова једина матица може бити Црна Гора - наводе у Министарству вањских послова.

- Било какав другачији приступ је неприхватљив и носи примесу упитне политичке етике. То значи да сви наши држављани који се осећају Србима, немају друге државе, нити матице, осим државе свих нас – Црне Горе. Њена Влада и институције једина су адреса за њих. Наша држава не жели да се одрекне нити једног јединог човека, а камоли 30 одсто Срба који су неизоставан темељ наше државе, наводи се у саопштењу МВП, додајући да разговор који подразумева позивање на историјске "чињенице", попут изјаве да је Црна Гора топоним који постоји од 14. века - која носи примесу пежоративног и увредљивог односа, те тумачење одлука суверене државе Црне Горе и то под студијским рефлекторима, није мера добросуседске политике и умећа преговарања, што је дужност и обавеза коју носи функција министра вањских послова.

- Истовремено, позивамо министра Селаковића да у директној комуникацији са министром вањских послова Црне Горе Ђорђем Радуловићем изнесе сва питања од заједничког интереса, недоумице, сумње и неслагања, како и приличи суседним државама и озбиљним државничким функцијама, које подразумевају одговорност и рад у интересу наших народа, поручују у реаговању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)