ТУРЦИ ТРАЖЕ СУБВЕНЦИЈЕ: Никшићка железара "Тошчелик" месецима не производи, радници у неизвесности

И. Д. С.

18. 07. 2021. у 19:24

ПРОИЗВОДЊА у никшићкој железари, којом управља турски "Тошчелик", обустављена је још у марту, а покретање погона не очекује се пре следећег месеца.

ТУРЦИ ТРАЖЕ СУБВЕНЦИЈЕ: Никшићка железара Тошчелик месецима не производи, радници у неизвесности

Рампа на улазу у никшићку железару / Фото оногошт.ме

Иако је из амбасаде Турске поручено да "Тошчелик" неће напустити ту фабрику, из Синдиката железаре поручују да су радници у неизвесности, те да не знају каква их судбина очекује. Како би се производња поново покренула, Турци од државе траже помоћ од шест милиона годишње. Овакви захтеви наишли су на негодовање из Радничке партије.

Услови у којима би никшићка фабрика требало да настави производњу тренутно су тема преговора Министарства економског развоја и менаџмента "Тошчелика". Засад су преговорима једино утаначили смањење плате радницима, па је уместо за 30 одсто зарада смањена 10 одсто.

Према речима турске амбасадорке Сонгул Озан, јако је битно да око 280 радника настави да ради и додаје да је "Тошчелик" једна од најважнијих турских компанија у производњи челика и светски бренд и њихово присуство је добро за Црну Гору. Спекулише се да они желе да оду, али нема ништа од тога.

Према речима министра економског развоја Јакова Милатовића, менаџмент "Тосјали групе" који управља железаром већ девет година, захтева да им држава обезбеди субвениције од пет до шест милиона евра годишње како би наставили производњу.

Овакав захтев, сматра Максим Вучинић из Радничке партије, непринципијелни су. Како наводи, менаџмент воли да стави до знања да је фабрика у 100 одсто приватном власништву, али када је у питању помоћ државе, не устручавају се да траже повластице много веће од оних које је Железара имала док је била државна.

- Њихов досадашњи начин пословања не служи на част ни локалном предузећу, а камоли фирми "Тосјали холдинга". Оно што је забрињавајуће јесте да ли ће менаџмент "Тошчелика" наставити лошу праксу односа са радницима и да ли ће коначно уозбиљити производњу - поручио је Вучинић.

НИСКЕ ПЛАТЕ И МАЛО ЗАПОСЛЕНИХ

ПРЕДСЕДНИК синдиката "Тошчелик" Жељко Рабреновић саопштио је да су њихови захтеви према менаџменту компаније, а и према Влади, да фабрика ради, а да радници примају плате од којих могу да живе. Он је казао да је наставак пословања железаре у досадашњим условима готово неодрживо и да треба променити много тога, а ту подразумева ангажовање нове радне снаге и повећање зарада, које тренутно износе 350-400 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)