БЕРАНЕ ПОСТАЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР: Општа болница добија ангио салу!

Novosti online

16. 07. 2021. у 13:28

ДЕПОПУЛАЦИЈА становништва која је последица миграција један је од проблема са којима се, као и већина општина на северу, суочава и Беране.

БЕРАНЕ ПОСТАЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР: Општа болница добија ангио салу!

Фото: Приватна архива

Последице су видљиве на сваком кораку, а да би се овај проблем решио неопходно је, сматра потпредседник Општине Беране Дарко Стојановић, систематски приступити обезбеђивању бољих услова за живот грађана.

Потпредседник Стојановић очекује да ће се сменом тридесетогодишњег режима у Црној Гори променити маћехински однос који је претходна власт имала према Беранама, некадашњем регионалном центру севера Црне Горе.

„Надамо се да ће се у наредном периоду однос према општини Беране поправити. Знамо да је нова Влада наследила велики број проблема али очекујемо да прича о развоју севера неће остати мртво слово на папиру. Оно што је проритет локалне власти је да створимо повољну климу за останак младих људи у Беранама, а то је готово немогуће без отварања нових радних места, али реалних радних места, не у администрацији него у производњи. Претходна власт није ништа урадила како би се побољшао инвестициони амбијент па самим тим није привукла стране инвеститоре који би улагали средства генерално у Црној Гори, па ни у Беранама. Мора да се промени стратегија, јер само одржива радна места, у производњи, привреди, туризму могу довести до децентрализације земље“, сматра Стојановић.

У ГОДИНИ ПАНДЕМИЈЕ ЈЕ УРАЂЕНО МНОГО

Он додаје да је тешка година, која је за нама, година пандемије вируса Ковид19, негативно утицала не само на ситуацију у општини, већ и на прилике у читавој држави и свету.

„На неки начин можемо изразити задовољство оним што смо успели да урадимо и у овој години корона вируса. Реализовали смо важне инфраструктурне пројекате, неке активности које смо започели пре короне успели да приведемо крају, што није било ни мало једноставно. Радили смо на санацији градских саобраћајница, тротоара и градске расвете ка спомен парку Јасиковац, урађена је комплетна нова улица и паркинг поред капеле и градског гробља у Беранама. Велику пажњу посветили смо раду у месним заједницама и трудили се да одговоримо на што више њихових захтева. Желим да подсетим да је са радом почела и мини хидроцентрала. То је прва коју је нека локална самоуправа урадила самостално без да даје концесије приватницима. Реч је о хидроцентали која се налази на самом водоводу и желим да напоменем да не штети квалитету пијаће воде“, каже Стојановић.

У том периоду, додаје, из локалне управе су се трудили да одрже контакт са европским партнерима.

„ Успели смо да завршимо пројекат „Зелена острва“ који се реализовао у оквиру прекограничне сарадње Црне Горе и Албаније и финансиран је средствима Европске уније. Оно за чим остаје жал јесте да смо имали доста апликација ка приступним фондовима, ка амбасадама одређених земаља, међутим због ситуације која је задесила читав свет сви ти фондови су повлачени за борбу против ковида тако да смо ту ускраћени за нека већа материјална средства“.

Комплетирана је пројектна документација за реконструкцију западне трибине Градског стадиона, под Богавским брдом, којом почиње прва фаза радова.

„Реконструкцијом источне трибине, постављањем рефлектора и радовима на западној трибини заокружиће се ова лепа спортска прича а Беране добити савремено уређени стадион, један од најопремљенијих у земљи“, наглашава Стојановић.

Ни у тешкој години која је за нама, локална управа није заборавила најбоље ученике, спортисте, студенте стипендисте који нису остали ускраћени за све оно што су добијали и у периоду пре пандемије подсјетио је Стојановић.

„Општина Беране је у најтежем периоду била прва која је донела одлуку на општинском нивоу о санирању економских последица на малу привреду и грађане у Беранама, тако да смо и на тај начин пробали да помогнемо онолико колико је то било у нашој моћи суграђанима“.

Стојановић наглашава да ће и у наредном периоду радити на уређењу града, па ће ако све буде по плану радити санацију улице Душана Вујошевића, уређењу градског парка, које је и раније било најављено.

БЕРАНЕ РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР

Оно на шта је Стојановић посебно поносан је да је подсредством Министарства здравља и Фонда за здравство обезбеђена магнетна резонанца и још један скенер што ће свакако утицати на квалитет здравствене заштите у Беранама.

„Оно што је наша амбиција у наредном периоду а о чему ћемо причати са Министарком здравља, наравно то ће бити иницијатива председника општине, Тихомира Богавца, је да у сарадњи са суседним општинама које гравитирају Општој болници у Беранама идемо на солуцију да се набави ангио сала где би касније наша болница била у рангу са Клиничким центром за северо-исток Црне Горе“, закључио је Стојановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)