НЕМА ЈОШ НИ ТЕНДЕРА: Председник општине Пљевља уверава грађане да се није одустало од топлификације

М. ДРОБЊАК

22. 06. 2021. у 07:39

ОПШТИНА Пљевља није одустала од топлификације града, тврди председник Општине, иако се ништа на терену не дешава што би значило почетак овог одавно планираног пројекта.

НЕМА ЈОШ НИ ТЕНДЕРА: Председник општине Пљевља уверава грађане да се није одустало од топлификације

Фото М. Дробњак

Новац за изградњу магистралног водовода од извора топлоте у Термоелектрани "Пљевља" до Спортског центра "Ада" од 2,5 милиона евра требало је да обезбеди Електропривреда Црне Горе и он се нашао у буџету Општине за 2020. годину, међутим до реализације није дошло.

Извршни директор ЕПЦГ, Никола Ровчанин недавно је казао да је новац обезбеђен и да је на потезу Општина Пљевља.

Међутим, председник Општине Игор Голубовић у одговору на одборничко питање тврди да је, у складу са закључком Владе Црне Горе на седници одржаној у Пљевљима крајем 2019. године, Општина урадила све што је било из њене надлежности.

- Урађен је документ под називом "Топлотни конзум топлификације града Пљеваља", који је осим анализе досадашње планске документације у вези са топлификацијом Пљеваља и анализе топлотног конзума дефинисао и тендерску документацију за реализацију пројекта изградње примарног (магистралног) вреловода од ТЕ "Пљевља" до Пљеваља (СЦ "АДА"). У овој фази планиран је и крак према потрошачима градског грејања, који се напајају топлотом из котларнице у Скерлићевој улици и на овај начин би престала потреба за радом исте - казао је Голубовић у одговору на одборничко питање.

Према његовим речима следећи планирани кораци су "уплата 2,5 милиона од стране ЕПЦГ, АД Никшић и расписивање тендера за реализацију пројекта топлификације".

Голубовић тврди да се Општина обраћала неколико пута Влади Црне Горе и ЕПЦГ инфоримишући их о спроведеним активностима.

- Влади Црне Горе је представљен предлог динамичког плана за реализацију пројекта са планираним буџетским средствима за реализацију преко буџета Црне Горе. Нажалост није било одговора на ове иницијативе, тако да још увек нема услова за расписивање тендера за пројектовање и извођење вреловода - тврди Голубовић, напомињући да паралелно са овим активностима у склопу еколошке реконструкције ТЕ "Пљевља" треба да се изгради основни и резервни извор топлоте за топлификацију, као и пумпно измењивачка станица, из које би се кроз вреловод напајала Пљевља топлотом.

Голубовић је закључио да од брзине реализације пројекта топлификације Пљеваља зависи коришћење овог пројекта као додатног аргумента у рукама ЕПЦГ ад Никшић у преговорима са Енергетском заједницом око будућег рада ТЕ "Пљевља".

ПИОНИРСКИ ПРОЈЕКАТ

С ОБЗИРОМ на то да је топлификација Пљеваља условљена обезбеђивањем топлотне енергије из ТЕ "Пљевља", значајним финансијским улагањем ЕПЦГ АД Никшић и Владе Црне Горе, неопходно је што хитније формирати Пројектни тим за реализацију свеобухватног пројекта даљинског грејања Пљеваља који би поред представника Општине Пљевља, доо "Гријање" Пљевља, ТЕ "Пљевља", Владе Црне Горе, како би се овај за Црну Гору пионирски пројекат могао што квалитетније и брже реализовати - каже Голубовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)