"СТОП" ЗА СВЕ НОВЕ КОРИСНИКЕ: Водовод ради без техничког пријема

В. В.

21. 06. 2021. у 06:33

Примарни крак колектора дуж херцегновске ривијере, од Кумбора до Бијеле, није прошао технички пријем, а ради већ две године.

СТОП ЗА СВЕ НОВЕ КОРИСНИКЕ: Водовод ради без техничког пријема

Фото приватна архива

Обустављено је прикључивање нових корисника како не би дошло до хаварије. Много је пропуста на цевоводу и пумпама, систем је у ризику од преоптерећења, чуло се на недавној трибини, коју је предузеће "Водовод и канализација" организовало како би грађани и јавност били о свему информисани.

- Водовод је формирао комисију домаћих стручњака који су упоредили техничку документацију и изведено стање, а тај документ биће вероватно део документације за разматрање и комисији за технички пријем - рекла је директорка предузећа Оливера Доклестић.

Према њеним речима, утврђено је да су спојеви на мрежи лоше урађени, уместо бетонских постављени су пластични шахтови који су већ деформисани и водопропусни, цевоводи су на појединим деоницама постављени дубоко, од три до пет метара, хаваријски испусти постоје само на два места, па када дође до квара, садржај се враћа у систем, што проузрокује преоптерећење и ширење непријатних мириса.

И колектор је испод нивоа мора па оно улази у систем, а морска вода убија бактерије које разграђују фекални садржај.

Шахтови у Бијелој нису прописаних димензија, навела је директорка Водовода, и закључила да је овакав колектор попут "темпиране бомбе" јер нико не може да гарантује када ће попустити.

Директорка Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре Јелена Ђаковић објаснила је да су током две године уочени сви проблеми, али и шта може да се поправи. Објаснила је да прикључења не дозвољавају из техничких разлога, да некоме не би страдали објекат или кућа, а по закону, не може их ни бити док колектор не прође технички пријем.

ГУБИЦИ

Директорка Водовода сматра да надзорни орган није добро обавио свој део посла. Водовод, објаснила је, у целој причи само оперативац који збг свега трпи велике финансијске губитке.

Секретар Секретаријата за комуналне делатности Дејан Радонић истакао је да је локална управа наследила овај проблем и покушава да га реши.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)