СВЕТЛОСТ ВЕРЕ У МРАКУ БРАТСКОГ КРВОПРОЛИЋА: Митрополит Јоаникије служио литургију у Цетињском манастиру

М. С.

17. 06. 2021. у 21:01

- САБРАЛИ смо се данас да извршимо литургијски, молитвени спомен Светога свештеномученика Јоаникија (Липовца), митрополита црногорско-приморскога.

СВЕТЛОСТ ВЕРЕ У МРАКУ БРАТСКОГ КРВОПРОЛИЋА: Митрополит Јоаникије служио литургију у Цетињском манастиру

Фото:Митрополија

Њега зовемо свештеномучеником, зато што је као архијереј Христов пострадао за веру православну, бранећи веру и светиње, бранећи душу, жртвујући се за будућност свога народа. Њега слободно можемо назвати и великомучеником, јер великимученицима се зову они који су били на челу многих који су пострадали за Христа, било да су они сами започели страдање или да су они запечатили страдање осталих мученика. А он је имао такав усуд да пострада после многих свештеника који су пострадали у његово време и то да пострада после окончања Другога светскога рата. Да буде убијен, без суда и пресуде.

Ово је део беседе изабраног Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, који је са и Епископом буеносајреским и јужно-централноамеричким Кирилом са свештенством, на празник Светога свештеномученика Јоаникија (Липовца) митрополита црногорско-приморскога и Светог свештеномученика Ђорђа (Богића) служили свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Говорећи о тешком бремену који је понео овај свештеномученик, изабрани митрополит Јоаникије је испричао како су у Кучима, у току рата, комунисти убили младића који је завршило Богословију и тек се оженио, а само зато што је требало да буде свештеник.

- Како му је било када је чуо да су свештеника Петра Вујовића бацили у јаму 1942 године, недалеко одавде. Како му је било кад је чуо да је Ристо Јарамаз, свешеник бањско-рудињски, стрељан мучки када је кренуо да служи службу на Светог Јована Крститеља!? Како му је било кад је чуо да су калуђери косијеревски побацани у јаме и када је дан за даном добијао такве вести!? Његова душа се мучила у огњу. Али се и прекалила. И поред тога што је комунистичка безбожна и крвожедна идеологија решила да преко крви братске узме власт, Свети Јоаникије је само говорио о вери и Христу. И наравно трпео је приговоре и увреде и од једних и од других, ако спаси једне онда се замера другима. А спасио је и мајку онога који му је пресудио, а он му је рекао: И то је доказ да си био сарадник окупатора. Какав лик, каква доброта, каква кротост, какво трпљење, каква спремност на жртву, као јагње Божије - беседио је митрополит Јоаникије.

Он је нагласио да, иако има мало сведочанстава о његовоме страдању, зна се да је када су га пребијали у затвору, негде у Аранђеловцу, када је већ издисао на мукама, само молио Господа да му да снаге да издржи и свима опрости, да пострада за име Христово, да се жртвује и умре за њега.

- Душа верна, кротка, али испуњена Божанском мудрошћу. Таква светлост вере у мраку братског крвопролића и помрачења мржњом, а он само говори: ако ови завладају угасиће славску свећу, протераће веронауку из школа, забраниће да се слави крсно име, цркве ће затворити и оскрнавити, народ ће од цркава растерати. Тако је и било. У тим најгорим временима Митрополит Јоаникије је на челу новомученика Христових у Црној Гори. Не само свештеника него и многих других који су пострадали да би се супроставили онима који су веру прогонили, понижавали, светиње скрнавили, браћу убијали и бацали у јаме. Свети Јоаникије осуђивао је и нечовештво и злочине који су чињени под изговором одбране вере те је гледао д а спречи братско крвопролиће - беседио је митрополит Јоаникије. -Црногорски комунисти су га убили, насладили су се његовим мукама, прво су га мучили па стрељали! И не зна му се ни до дан данас гроб. Наш блаженопочивши митрополит Амфилохије је први почео да га прославља као свештеномученика и божијег угодника.

Новоизабрани митрополит црногорско-приморски подсетио је да је Свети архијерјски сабор канонизовао митрополита Јоаникија и са њиме побијене свештенике и новомученике.

- Свима нам је потребно покајање и на то нас позива и невина жртва Светога свештномученика Јоаникија који је посведочио име Божије као мало ко у последњим временима. Нека нас његовим молитвама Господ упути на прави истински пут, пут љубави, пут измирења. Да превазиђемо поделе, да будемо људи, као што је говорио патријарх Павле, да се издигнемо изнад обичних људских слабости и мана и будемо прави хришћани, да се наша срца испуне добротом, братском љубављу и праштањем - поручио је митрополит црногорско-приморски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)