СМЕНА ЗБОГ ПОКУШАЈА ПРЕВРАТА: Председник ДИК Алекса Ивановић повредио изборни закон

И. Д. Стојадиновић

15. 06. 2021. у 07:25

ЦРНОГОРСКИ парламент јуче је расправљао о разрешењу председника Државне изборне комисије Алексе Ивановића и то на предлог који је још крајем јануара усвојио Административни одбор.

СМЕНА ЗБОГ ПОКУШАЈА ПРЕВРАТА: Председник ДИК Алекса Ивановић повредио изборни закон

Фото: Фејсбук/ГП УРА

У предлогу се наводи да су он и поједини чланови ДИК-а повредили одредбе Закона о избору одборника и посланика, који су, били дужни да примењују доследно и неселективно, а не да буду уздржани и против његове примене.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић казао је да је случај председника ДИК-а само један у низу случајева када група људи која сматра да је била изабрана да служи режиму и председнику ДПС-а и државе Милу Ђукановићу доказује своју лојалност кршећи закон.

- Ово је најпровиднији пример како се ради против Устава и закона и основних послова које треба да обавља председник ДИК-а, али на крају све дође на наплату - рекао је Радуновић и додао да Ивановић заслужује озбиљно кривично гоњење, да се овакве ствари не би више дешавале.

Борис Богдановић у име Демократа казао је да је Ивановић учествовао у покушају државног удара 28. децембра, али "се мало оклизнуо, јер није очекивао политички шамар, од којег се неће опоравити, ни он ни његови налогодавци".

Фото архива Новости

Tekst potpisa

- Као што му пуч није успео, неће успети да избегне смену - поручио је Богдановић.

Он је Ивановића оптужио и да је уочи избора у Херцег Новог злоупотребио личне податке хиљада грађана и уступио их другој држави.

- Он је неовлашћено употребио податке грађана за своје потребе и ускополитичке потребе својих налогодаваца из "Сплендида". Он је контролисао бирачки списак и казао да је све у реду, а након тога се жалио - рекао је Богдановић.

Милосава Пауновић (СНП) казала је да ко год буде нови председник ДИКтреба да се отме утицајима власти, без обзира на то ко буде чинио структуру власти.

У одбрану Ивановићеве части стао је једино Иван Брајовић (СД), наводећи да је председник ДИК-а- професионално обављао своју функцију.

- Неки који су говорили о њему га уопште не знају. Био сам обрадован чињеницом да се он јавио на конкурс за председника ДИК-а и када је изабран зато што знам за његово стручне референце, искуство и знање. Нећете наћи човека таквих референци. Зато немојте трошити речи у вређању, једноставно га разрешите - поручио је Брајовић.

ОДБИО ВЕРИФИКОВАЊЕ МАНДАТА

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ одлуке наводи се да је Државна изборна комисија, 28. децембра 2020. године одбила да по уредном захтеву Скупштине достави Скупштини извештај о попуни упражњеног посланичког места и да потврди мандат Суади Зороњић са посланичке листе "Црно на бијело" - ГП УРА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)