ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ: Именовање Дејана Вукшића за директора АНБ је силовање Устава

М.С.

13. 06. 2021. у 16:46

ДЕМОКРАТСКИ фронт је издао саопштење поводом именовања Дејана Вукшића за директора АНБ.

ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ: Именовање Дејана Вукшића за директора АНБ је силовање Устава

Фото: Фејсбук

Саопштење преносимо у целости: 

 Демократски фронт обавештава јавност да су наши политички ставови одувек били јасни и недвосмислени око свих актуелних друштвено-политичких тема и никад несмо калкулисали  с интересима оних који нам свих ових година дају подршку.

Зато и на овај начин желимо елиминисати сваки вид шпекулација у вези с противуставним и противзаконитим именовањем Дејана Вукшића за директора АНБ-а. Не гласајући, и не учествујући у раду Одбора за безбедност када је требало дати мишљење о кандидату за директора АНБ-а, наш политички савез се јасно одредио у односу на ту иницијативу Здравка Кривокапића и њихов синхронизовани однос према улози Одбора. Дакле, после таквог нашег чина било је немогуће, у складу са важећим законом, изабрати директора АНБ, кажу из ДФ и тврде да "служећи Здравку Кривокапићу и његовим наредбодавцима, и сам Вукшић је кренуо путем издаје оних који су нас подржали на прошлим изборима".

- А његове активности, које су доминантно усмерене против ДФ-а, посебно су  биле изражене и транспарентне за време локалних избора у Никшићу и Херцег Новом. Подсећамо јавност да је управо ДФ за потребе локалних избора у Котору прошле године извукао из анонимности Дејана Вукшића, и учинио му част да буде носилац листе коалиције "За будућност Котора". Након пребројаних гласова и огромне разлике у броју гласова, које је освојила листа на државном нивоу, у односу на локалну, на чијем челу је био Вукшић, схватили смо зашто је био тако велики отпор наших функционера за овакво кадровско рјешење. Разлика између Дејана Вукшића и Здравка Кривокапића је у томе што је Вукшић ипак исказао лојалност према Кривокапићу, који га је по сваку цену уставне и законске  компромитације предложио за директора АНБ-а, за разлику од Кривокапића који нити показује захвалност, а још мање лојалност према ДФ-у, који га је, у складу са Уставом, предложио за премијера, а очигледно и према СПЦ, која га је нама и препоручила. А након свега што је Здравко Кривокапић у петак демонстрирао кршећи Устав и закон како би по сваку цијену именовао Дејана Вукшића за директора АНБ-а, више немамо дилему да њихове релације превазилазе институционалне и прјатељске оквире. Да ли је у питању неки заједнички уносни посао, ускоро ћемо и то сазнати, саопштава ДФ.

- Случајни доживљај Здравка Кривокапића да може владати уз подршку девет посланика од осамдесет једног, колико броји Скупштина Црне Горе, полако постаје озбиљна намера са свим елементима диктаторске дијагнозе. Кршећи Устав и Закон о АНБ-у кроз противзаконито именовање Дејана Вукшића за директора АНБ-а, Здравко Кривокапић је послао поруку да рад Скупштине и њена законодавна и контролна улога више несу потребни уставном поретку Црне Горе, те да се с правом поставља питање даљег рада свих скупштинских одбора и самог пленума, јер то очигледно није обавезујуће за Владу коју смо изабрали. У много сложенијим и тежим друштвено-политичким тренуцима од овог, кад је Црна Гора неколико пута била на ивици грађанског рата, Скупштина је била законодавни дом који се морао поштовати, и који је имао механизме да кроз дијалог доведе до решења. Нажалост, последњом авантуром Здравка Кривокапића, која већ представља брутално силовање Устава и Парламента, већи легитимитет у овом тренутку имају одлуке без печата појединих месних заједница, него Владе на чијем је он челу. Немамо никакву дилему да ће овакво именовање Дејана Вукшића бити поништено на Управном суду, али наш савез се неће бавити покретањем таквих иницијатива, јер смо уверени да ће грађани веома брзо о сваком дати свој суд, кажу из ДФ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)