СМЕНА КАТНИЋА СПУШТА ГРАНИЦУ ПЕНЗИОНИСАЊА? Ступио је на снагу измењени Закон о раду, а у пензију ће многи отићи преко ноћи

З. З. - И. Д. С.

12. 06. 2021. у 08:38

ЗАКОН о раду за четири месеца два пута је измењен. На снази је од данас, па ће према њему стотине запослених отићи у пензију под новим условима. Граница за пензионисање спуштена је са 67 на 66 година старости, а додатно још неколико година ако је запослени радио на радном месту са бенефицираним радним стажом.

СМЕНА КАТНИЋА СПУШТА ГРАНИЦУ ПЕНЗИОНИСАЊА? Ступио је на снагу измењени Закон о раду, а у пензију ће многи отићи преко ноћи

Фото Танјуг

Овакво решење предложили су посланици Демократског фронта Милан Кнежевић и Маја Вукићевић крајем маја. Оцењено је из опозиционих партија да се ради о политичкој игри како би био смењен Миливоје Катнић, главни специјални тужилац.

Међутим, поред њега у пензију ће морати још стотине људи које по тако промењеном закону стичу услов за пензију. И та чињеница изазвала је негодовање како у опозиционим политичким партијама, тако и у синдикатима. Конкретно из Уније слободних синдиката послали су свим посланичким клубовима иницијативу да се измени спорни члан.

- Верујемо да ће посланици уважити наше аргументе и гласати за решење које је било донедавно на снази, а које је резултат компромиса који је постигнут током вишегодишњег дијалога о Закону у раду који су водили социјални партнери. Усвајање ове снижене границе за пензију са 67 на 66 година довело је многе запослене у Црној Гори у незавидан положај. Данас ти људи немају избора, свој радни век морају окончати непланирано, без могућности да се снађу у садашњој ситуацији. Мораће да окончају свој радни век и доведу у питање своју егзистенцију, јер многи су кредитно задужени, а пензија ће бити знатно нижа од зараде коју су примали - поручили су из Уније слободних синдиката.

Из опозиционог ДПС је оцењено да се оваквим изменама Закона о раду угрожава економски систем, буџет и Фонд ПИО.

- Добро знамо колико је тешко одржив Пензиони фонд. Данас се за њега издваја више од 450 милиона евра. Усвајањем овог закона, без финансијских процена, имаћемо урушен финансијски систем. У Црној Гори данас имамо више од 120.000 пензионера и преко 50.000 незапослених и у таквом односу Пензиони фонд је на ивици одрживости. Када ступи на снагу ово законско решење и када дође до престанка радног односа по сили закона оним људима којима се на одређеним радним местима стаж рачуна са увећаним трајањем, можете замислити колико ће бити оптерећен буџет Црне Горе и Пензиони фонд - констатовао је Данијел Живковић из ДПС.

ЗАКОН НА УСТАВНОМ СУДУ

У МЕЂУВРЕМЕНУ Уставном суду је достављена иницијатива да оцени уставност и законитост измењеног акта. У опoзиционим политичким партијама очекују да ће га узети по хитном поступку на разматрање, јер како кажу, бројни запослени су се нашли у тешкој ситуацији, зато што је под "велом тајне" без јавне расправе и социјалног дијалога усвојено такво решење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДУШЕВЉЕНА: Венус послала поруку Нолетовим клинцима (ФОТО)