ЋЕРКИ ДОСУДИО ЈЕФТИНИЈИ СТАН: Драган Боровчанин оптужен за корупцију

О. МАТАВУЉ

09. 06. 2021. у 09:19

РЕПУБЛИЧКО јавно тужилаштво (РЈТ) Републике Српске подигло је оптужницу против Драгана Боровчанина (69), в. д. председника Окружног привредног суда у Источном Сарајеву, којом се терети да је као судија у извршном поступку донео незакониту одлуку којом је својој кћерки Б. Ђ. омогућио да за 18.381 КМ купи стан, вредан 55.145 КМ.

ЋЕРКИ ДОСУДИО ЈЕФТИНИЈИ СТАН: Драган Боровчанин оптужен за корупцију

Фото Суд

Боровчанину, који још није суспендован, на терет је стављено кривично дело повреда закона од стране судије за које је Кривичним закоником РС запрећена казна од шест месеци до пет година затвора. Оптужницу је потврдио Окружни суд у Бањалуци.

Како сазнају "Новости", ради се о стану од 40,65 квадрата који се налази у Источном Новом Сарајеву. Стан је био у власништву фирме "Ранком-инжињеринг" из Бијељине који је, на основу решења о извршењу, фирма "Железница" д. о. о. Источна Илиџа путем суда тражила ради намирења дуга.

- Оптужница Боровчанина терети да је 7. августа прошле године поступајући као судија Окружног привредног суда у Источном Сарајеву у извршном поступку, у намери да својој кћерки прибави корист и омогући јој куповину једнособног стана који је био предмет извршења, за трећину тржишне вредности кћерки продао предметну непокретност - саопштило је Републичко тужилаштво.

ОПТУЖНИЦА Драган Боровчанин, Фото Архива

У саопштењу се наводи да је Боровчанин тиме директно прекршио одредбу 88. Закона о извршном поступку који прописује да купац непокретности, која је предмет извршења, не може бити судија или друго лице које службено учествује у поступку продаје, као ни њихов супружник, уколико није сувласник, и с њима повезана лица (преци, потомци, браћа и сестре и њихови супружници) извршеник и његов супружник, нити особа која по закону не може стећи непокретност која је предмет извршења.

- Доношењем незаконите одлуке о продаји и досуди предметне непокретности, на другом рочишту за јавно надметање, када се непокретност може продати до једне трећине вредности утврђене закључком о продаји, произилази јасна намера судије да својој ћерки прибави корист на начин да јој омогући да стан који је процењен на износ од 55.145 КМ купи за цену од 18.381 КМ - наводи се у саопштењу тужилаштва.

У оптужници се наводи да је, након што је Б. Ђ. уплатила целокупан износ цене, Боровчанин 1. септембра прошле године донео незаконито решење о досуди којом је стан продао својој кћерки. Потом је наложио Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) у Источном Новом Сарајеву да изврши упис права власништва над станом у корист купца са 1/1 дела. На основу тога РУГИП је дозволио упис права својине у корист Б. Ђ., али је 5. фебруара то решење поништено и одређено је понављање поступка. Наиме, у међувремену је утврђено да је 2010. године "Ранком-инжињеринг" стан продао лицу М. Г.

У ПРАВОСУЂУ 25 ГОДИНА

ДРАГАН Боровчанин као судија ради више од 20 година. Прво је као кривичар радио у Основном суду у Сокоцу, а након реформе правосуђа четири године је радио као адвокат. За судију Општинског суда у Сарајеву именован је у фебруару 2008, да би од априла 2010. прешао у Окружни привредни суд у Источном Сарајеву. У јуну 2019. именован је за вршиоца дужност председника тог суда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)