ПАСОШИ САМО СТРУЧЊАЦИМА: Економско држављанставо oд следеће године се укида или мењају критеријуме

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

03. 06. 2021. у 08:38

ИНСТИТУТ економског држављанства, којим се кроз инвестиције могло доћи до црногорског пасоша, могао би од наредне године да буде укинут, најавио је министар економског развоја Јаков Милатовић.

ПАСОШИ САМО СТРУЧЊАЦИМА: Економско држављанставо oд следеће године се укида или мењају критеријуме

Фото Влада ЦГ

Да ли ће он и даље постојати, те да ли ће се увести нови систем за стицање држављанства, одлучиће Влада до краја године.

Како је казао министар Милатовић, тренутно су у току анализе и консултације у вези са потенцијалним новим програмом, те ће коначна одлука о евентуалном новом моделу програма бити донета до краја године. Он је додао да ће благовремено бити дефинисани нови критеријуми, начин и поступак за добијање црногорског држављанства у складу са идејом да се постојећи програм економског држављанства промени у програм држављанства за висококвалификовани кадар. Како је казао, дефинисаће се предуслови који подразумевају високе квалификације кандидата када је реч о индивидуалним апликацијама и јасну процену доприноса индивидуалног профила економском развоју. Дефинисаће се и сектори који у складу са светским развојним трендовима могу допринети динамичном развоју економског потенцијала Црне Горе.

До сада је, по основу инвестиција у Црној Гори, држављанство добило 67 особа. Ко су они и чиме су заслужили држављанство питао је у Скупштини посланик Демократског фронта, Дејан Ђуровић. Он је казао да је предизборно обећање било да се објаве имена добитника пасоша, те на основу којих карактеристика и критеријума су их стекли.

Ко је све на листи држављана који су кроз инвестиције добили црногорски пасош, Милатовић није одговорио, наводећи да тим подацима не располаже његов ресор, већ МУП.

РИЗИК ОД СПОРИЈЕГ ПУТА КА ЕУ

ПРЕМА речима Милатовића (на слици), одлука да се програм не продужи донета је зато што се подршка програмима економског држављанства коси са начелима ЕУ и да би даља подршка таквом програму могла отежати и успорити процес придруживања Црне Горе ЕУ.

Фото Архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАРАНЏАСТИ МЕТЕОАЛАРМ У ЦРНОЈ ГОРИ: Непогоде на северу земље, град изазвао велику штету на усевима