БЕЉАРИЦА ПРИРОДНО ДОБРО: Град Београд од Завода наручио израду студије за заштиту подручја на левој обали Дунава

С. В.

23. 05. 2021. у 09:20

ГРАД Београд ће заштитити мочвару Бељарицу на Дунаву.

БЕЉАРИЦА ПРИРОДНО ДОБРО: Град Београд од Завода наручио израду студије за заштиту подручја на левој обали Дунава

Фото: Printskrin

Ово је јуче, поводом Светског дана заштите биодиверзитета, најавио градоначелник Зоран Радојичић и истакао да је Град од Завода за заштиту природе Србије наручио израду Студије за заштиту подручја "Форланд леве обале Дунава код Београда", односно предела око мочварне Бељарице.

Према његовим речима, Град овом студијом предлаже проглашење заштите ове просторне целине као предела изузетних одлика. Тако ће престоница осим Авале, Космаја и Великог ратног острва бити богатија за још један изузетни предео.

ХИМАЛАЈСКИ БОР

ПРВО заштићено природно добро у Београду била су четири примерка хималајског бора, заштићена као споменик природе још 1949. године. На подручју главног града од 1949. до 2020. заштићено је укупно 70 природних добара, и то на више од 5.600 хектара, подсетио је Радојичић.

- Површина форланда (простор између реке и насипа) леве обале Дунава који се налази око Бељарице је 1.850 хектара и после окончања процедуре пред надлежним институцијама Скупштина града донеће одлуку о заштити - каже Радојичић.

- Форланд је углавном прекривен шумском вегетацијом и то шумама врбе и тополе, као и плантажама канадске тополе, а на овом простору живе и разне врсте птица и животиња.

- Број строго заштићених врста животиња форланда расте на 181, што представља биолошко благо Београда које желимо да заштитимо и промовишемо. Вегетација која се налази на форланду леве обале Дунава је прва одбрана Београда од поплава и одржава ниво подземних вода - закључио је градоначелник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)