ПРОИЗВОДЕ СТРУЈУ ИЗ ГАСА: Београдске електране продају зелену енергију ЕПС

Танјуг

22. 05. 2021. у 20:58

ЈАВНО комунално предузеће Београдске електране су након 18 година поново почеле да уз топлотну производе и електричну енергију, потврђено је Танјгу у том предузећу.

ПРОИЗВОДЕ СТРУЈУ ИЗ ГАСА: Београдске електране продају зелену енергију ЕПС

Фото: НовостиОво је постало могуће када је крејем прошле године у топлани Вождовац почело да ради модерно когенеративно постројење инсталисане снаге 10 мегавата електричне енергије и исто толико топлотне, по речено је Танјугу у Београдским Електранама.
Прецизирано је да се сва произведена струја испоручује у дистрибутивни систем ЕПС-а и то по субвенционисаној цени као зелена енергија, јер је произведена из гаса.
Постројење је коштало нешто више од 6,5 милиона евра и финасирано је из кредита Немачке развојен банке, а уз њега је изграђена и нова трафо станица вредна 1,45 милиона евра коју су финасирале Београдске електране.
-Резултат на који можемо бити поносни плод је дводеценијске сарадње МИнистарства рударства и енергетике, Града Београда и Београдских електрана са Немачком развојном банком кроз ''Програм рехабилитације система даљинског грејања у Србији''. рекао је директор Електрана Раде Баста.
Електране истичу да се захваљујући новом постројењу производе две врсте енергије уз потрошњу до 40 одсто мање гаса него раније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)