КАД ЈЕ КУЋА НАСРЕД ПУТА: "Новости" у Селу Раковица које се расељава због изградње саобраћајнице е-75

М. СТАНОЈКОВИЋ

17. 05. 2021. у 11:25

ПРИВРЕМЕНОМ животу дугом четири деценије у вождовачком насељу Село Раковица одзвонило је за око 80 породица због изградње трасе, односно обилазнице на ауто-путу Е-75.

КАД ЈЕ КУЋА НАСРЕД ПУТА: Новости у Селу Раковица које се расељава због изградње саобраћајнице е-75

Фото П. Милошевић

После вишегодишњих најава да ће морати да спакују кофере и потраже дом на другом месту, већина их је у петак ставила потпис на изјаву да пристаје да се уз новчану надокнаду исели.

Десетак породица ипак, није задовољно износом који им је понуђен, па ће бескомпромисно бранити свој кућни праг од багера уколико им се не изађе у сусрет.

Забринута лица мештана овог насеља на траси пута репортери "Новости" затичу чим су са главног пута спустили у насеље којег ускоро неће бити. Вративши се са састанка са надлежнима, у дворишту у којима су смениле генерације под истим кровом већа се о цени квадрата, арима, пребројава се где ће моћи са тим што добију да се поново скуће. Рипањ, Кумодраж, Раља помињу се као опције. Чланови многобројне породице Карадаревић углас кажу "шта ћемо, потписали смо, селимо се". И одмах настављају, "само још не знамо где".

- Рекли су нам да ћемо имати рок од 15 дана када почне исплата да се иселимо - причају Карадаревићи.

- У Кумодражу је ар 10.000 евра, а са овим новцем тешко да можемо да нађемо нешто за нас.

Ипак, морамо, неки су већ нашли плацеве у Рипњу, Зуцама. Многима су и капаре за куће пропале.

НЕЗАДОВОЉАН Тома Здравковић, Фото П. Милошевић

Уз реченицу "Ево, ове тамо комшије неће да пристану", одводе нас до њиховог комшије Томе Здравковића, кога је други пут задесила иста судбина - да га селе због изградње пута. Пре 40 година кућу у Медаковићу морао је да напусти из истог разлога, па је у Селу Раковица добио привремени смештај, који је постао трајни све до данас.

- За ову кућу нудили су нам 19.000 евра, а ја за тај новац немам шта да купим - почиње причу за "Новости" Здравковић.

- Ових 28 квадрата сам превео на себе, плаћам дажбине држави, а морао сам да доградим још један део како би моја три сина и унуци могли да живе с нама под истим кровом. Не желим да пристанем на цену нижу од 850 евра по квадрату. Нека саберу цене квадрата у Јајинцима, на Трошарини и нека поделе. Желим да купим плац на територији Вождовца, јер сам рођен у Београду, као и већина људи овде. Нећемо да будемо грађани другог, трећег реда.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ПОСРЕДНИК

КАКО кажу у институцији Заштитиника грађана, становници насеља Село Раковица који су прихватили понуду Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре о исплати накнаде за њихове стамбене објекте, потписују изјаве о сагласности.

- Истовремено се обавља овера тих изјава код овлашћених нотара. Заштитник грађана ће у потпуности посредовати до окончања расељавања свих грађана који живе у овом насељу. Надзираћемо и рад надлежних органа у поштовању гарантованих људских права - рекао је Пашалић.

Мештани овог насеља пре неколико месеци позвали су Заштитника грађана са молбом да посредује у случају расељавања.

- Обратили су нам се, јер је већ више година уназад познато да се насеље налази на траси међународне саобраћајнице и да је предвиђено његово рушење - каже заштитник грађана Зоран Пашалић.

- Претходних година су окончани неки поступци експропријације а за оне који нису завршени, надлежно министарство понудило је да се поступак експропријације вансудски реши кроз исплату накнаде за објекте становницима. Како би се иселили са те локације да би се градио ауто-пут.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)