ЛИНИЈСКИ ПАРК ИМАЋЕ ДЕСЕТ ЦЕЛИНА: Пред јавношћу Нацрт Плана детаљне регулације за спону Старог града и Палилуле

Г. Н.

16. 05. 2021. у 18:52 >> 23:20

ПРЕД Београђанима је Нацрт плана детаљне регулације за Линијски парк, са извештајем о његовој стратешкој процени утицаја на животну средину.

ЛИНИЈСКИ ПАРК ИМАЋЕ ДЕСЕТ ЦЕЛИНА: Пред јавношћу Нацрт Плана детаљне регулације за спону Старог града и Палилуле

Фото Д. Миловановић

 Овоме је претходио позивни конкурс за младе професионалне тимове, који су парк поделили на 10 просторних целина, а разрађена решења представљала су основ за израду Плана и у највећој могућој мери су његов саставни део.

Подручје Линијског парка представља спону између општина Стари град и Палилула, односно, Бетон хале и Панчевачког моста, као и дунавске падине и приобаља реке Дунав.

ЈАВНА СЕДНИЦА 1. ЈУЛА

ЈАВНИ увид трајаће до 15. јуна, сваког радног дана од 9 до 18 часова, у згради Градске управе. Јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда, одржаће се 1. јула. Присутни који су поднели примедбе у вези са Нацртом плана у писаном облику могу их тада образложити.

Простире се на 4,6 километараКао такав, овај простор има потенцијале, утицај и значај за развој града. Како стоји у тексту Нацрта, општи циљ израде Плана је урбана трансформација железничког коридора. Идеја је да се изгради јавни градски простор, који повезује друге јавне површине, као и да се понуде различити садржаји.

У будућности, Фото Беоинфо

- Добра саобраћајна повезаност, положај локације у непосредној близини београдског приобаља и река, као и урбана трансформација бивше трасе железнице, даје могућност увођење различитих програмских садржаја и урбаних амбијената са циљем прожимање и повезивање историјског и новог идентитета подручја дунавске падине - пише у документу.

ИЗЛОЖБА У БЕТОН ХАЛИ

ИЗЛОЖБА пројеката Линијског парка отвара се данас у 13 часова у Парку код Пасареле, у Бетон хали.

Пројекат је замишљен по узору на светске паркове попут Хај лајна у Њујорку и Рејл коридора у Торонту. На изложби ће бити представљени победнички радови младих архитеката за овај посао.

Границом плана, обухваћена су културна добра.

Позив за израду идејног решења дела подручја Линијског парка расписао је Кабинет градског урбанисте у сарадњи са Друштвом архитеката Београда децембра 2019. године. Јавни конкурс обезбедио је пријаву 28 тимова, који су укупно бројали 127 учесника. Изабрано је десет најквалитетнијих урбанистичко-архитектонских тимова, који су почетком септембра 2020. године предали финална идејна решења.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)