ТИМОВИ ЗА СВАКИ ДЕО ОПШТИНЕ: Александар Јовичић, председник ГО Палилула

А. З. КЛИСУРИЋ

11. 05. 2021. у 10:48

ИДЕЈА и план о изградњи Дома културе у Борчи постоји већ дуже време, али Борчани ће морати још да чекају на место за одржавање културних догађаја.

ТИМОВИ ЗА  СВАКИ ДЕО  ОПШТИНЕ: Александар Јовичић, председник ГО Палилула

Фото Танјуг

Овај пројекат пандемија је пореметила и ставила на чекање - каже за "Новости" председник ГО Палилула Александар Јовичић.

Ипак, нови Дом здравља у Борчи, реконструкција амбуланте у Крњачи и Пете београдске гимназије, гасификација и пројекат за канализациону мрежу на левој обали, нова Палилулска пијаца, пројекти су којима се поноси председник највеће београдске општине Александар Јовичић, који је увелико "загазио" у други мандат. На наше питање има ли корупције у Општини, категорично одговара - срећом, нема!

Како каже, 2016. године када је дошао на чело Палилуле, сачекало га је много проблема, али сматра да су у претходних пет година он и његов тим успели да реше многе од њих и помогну Палилулцима.

- Палилула је Србија у малом. Од Ташмајдана и "круга двојке", преко блоковских насеља на Карабурми, Вишњици, Миријеву, до приградских и руралних делова на левој обали Дунава. У свакој од ових средина другачији су проблеми и приоритети. Оформили смо тимове који су обишли грађане у сваком кутку и направили листу приоритета. Разговарамо са грађанима и тако решавамо проблеме - прича за наш лист Александар Јовичић.

У односу на оно што сте планирали када сте постали председник ГО Палилула, колико је до сада остварено?

- У првом мандату решили смо проблем уличне расвете, које на левој обали скоро није ни било. Асфалтирали смо више од 150 улица, реконструисали 500 улаза у стамбене зграде, који су били толико дотрајали и небезбедни за грађане, обновили смо школе и вртиће. Награђивали смо најбоље ђаке и студенте, организовали бесплатне излете за пензионере. Захваљујући политици коју спроводи председник Србије Александар Вучић, која се спроводи и на локалном нивоу урађено је много више него претходних година.

Да ли вам је лакнуло кад је надлежност за озакоњење великих објеката прешла на Град?

- Више не морам да подносим кривичне пријаве за нелегалну градњу великих објеката јер нам је то одузимало доста ресурса, времена и успоравало нас је у решавању неких других проблема. Од 2016. смо поднели више од 50 кривичних пријава, а на Палилули је и порушен највећи број нелегалних објеката. Што се тиче предмета за озакоњење до 400 метара квадратних, који су нам враћени из града, стигло је 30.000 предмета. Оформили смо тим који се тиме бави, трудимо се да их решимо у што краћем року, али молим грађане за разумевање јер се овај посао обавља у сарадњи са катастром, урбанизмом и Секретаријатом за легализацију.

ВОЛИ И КРИТИКЕ И ПОХВАЛЕ

НА наше питање чиме се највише поноси у досадашњем раду, Александар Јовичић нам је рекао да је то што поносно може да прошета било којим крајем општине уздигнуте главе.

- На сваком углу ме зауставе моји Палилулци, који су задовољни оним што смо до сада урадили или они који застану да ми кажу како би нешто требало боље да урадимо. Сваки савет и конструктивна критика једнако ми значе као и похвале - истакао је Јовичић.

Јесте ли се у досадашњем раду сусрели са покушајима корупције међу општинским службеницима и како то решавате?

- На моју велику срећу и радост, до сада нисам имао таквих случајева и надам се да их неће ни бити.

Фото Архива

Шта се показало као највећи "камен спотицања" у вашем раду?

- Највише ме мучи што за неке проблеме општина нема надлежности. Статут је промењен 2010. године и тада су све озбиљније ствари пребачене у надлежност Града. Овакве ситуације решавамо тако што када нам се грађани обрате да имају неки проблем, ја позовем колеге из Града како бисмо га заједно решили.

Докле је стигла иницијатива да лева обала Дунава добије статус општине?

- Мој став је да је потребно да лева обала Дунава има своју општину и све надлежности које јој припадају. Београд се шири, гради се инфраструктура, а овај део доживљава своју експанзију и тек је у плану његова изградња. Верујем да ће у наредном периоду и питање статуса овог подручја доћи на ред.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)