ЗА СЕЛФИ И НА ИВИЦУ БЕДЕМА: Суграђани као и гости престонице често проводе време на зидинама београдске тврђаве

М. СТАНОЈКОВИЋ

04. 05. 2021. у 09:34

ЗИДИНЕ Београдске тврђаве млади све чешће користе као место за дружење на Калемегдану.

ЗА СЕЛФИ И НА ИВИЦУ БЕДЕМА: Суграђани као и гости престонице често проводе време на зидинама београдске тврђаве

Фото Ж. Кнежевић

Упркос двадесетчетворочасовном обезбеђењу које их опомиње да на тај начин могу да угрозе своју безбедност, многи не хају за повике чувара и користе сваки слободан моменат да направе добру фотографију или уграбе селфи баш на литици тврђаве.

Тако је и петнаестогодишњи дечак задобио повреде када је пао са зидина у делу испод "Победника" док је седео са својим друштвом. Како наводе у ЈП "Београдска тврђава", упркос што представља потенцијалну опасност, омладина се често излаже ризику прескачући ограду на местима која су атрактивна за фотографисање.

- У таквим случајевима, непромишљеност и непажња могу довести до озбиљних последица - кажу из "Београдске тврђаве".

- Наше физичко обезбеђење је присутно 24 часа и обилази простор целокупног комплекса, увек опомиње и упозорава посетиоце када примете да се неадекватно понашају. И путем друштвених мрежа и медија континуирано апелујемо на одговорно понашање посетилаца и поштовање упозорења.

УСКОРО ВИДЕО-НАДЗОР

КАКО би се повећала безбедност посетилаца, али и заштитило наслеђе, план је да се комплекс покрије камерама.

- Надамо се да ће успостављање видео-надзора у овој години допринети унапређењу и заштити Београдске тврђаве и парка Калемегдан, као и безбедности посетилаца - наводе у овом градском предузећу.

Осим што доводе себе у опасност, непримереним понашањем, појединци у више наврата оштетили су овај заштићени комплекс.

- Дешавају се и случајеви којима посетиоци свесно и намерно уништавају поједина места - кажу у ЈП "Београдска тврђаава".

- Недавно смо имали исписивање графита на местима где уклањање није једноставно јер се поступак спроводи по свим процедурама како не би дошло до оштећења. Чинимо све што је у нашој моћи да очувамо аутентичност овог јединственог места. Апелујемо на посетиоце да уживају у њему уместо што се понекад излажу опасности, а желимо да ово место заобиђу они који га својим поступцима уништавају.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)