ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ МЕРЕ ОДРЕЂУЈУ РЕГИОНАЛНО Весић: Београђани су веома посвећени вакцинацији

Novosti online

01. 05. 2021. у 13:28

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић рекао је за ТВ Пинк да је време да се мере одређују регионално, јер нема разлога да се дели иста судбина са локалним самоуправама у којима је вакцинисано десет одсто грађана. То би требало да буде нека врста награде, навео је Весић.

ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ МЕРЕ ОДРЕЂУЈУ РЕГИОНАЛНО Весић: Београђани су веома посвећени вакцинацији

Фото Танјуг

– Мислим да грађани Београда заслужују да буду награђени јер су врло посвећени вакцинацији. Од 8. маја биће дозвољен рад затворених делова угоститељских објеката и моја порука угоститељима је да поштују све мере, као и да вакцинишу своје запослене како би могли нормално да раде – истакао је Весић и додао да одличне резултате у вакцинацији осим Београда имају и Сремска Митровица, Ниш, Нови Сад, Ужице и још неки региони, преноси Беоинфо.

Он је подсетио да у угоститељству у Београду ради 40.000 људи, те да је зато је Београд дао додатни допринос напорима Владе Србије да се заштити стандард запослених.

– Влада је одвојила преко осам милијарди евра кроз различите врсте помоћи привреди и грађанима. Тако да смо на последњој седници Скупштине града донели одлуку да ослободимо закупа за мај све угоститеље који раде у градским пословним просторима. У питању је 481 угоститељ, укупно 42.000 квадратних метара, као и да све угоститеље на територији Београда ослободимо плаћања такса за баште за јун и јул. На тај начин смо желели да им помогнемо да редовно исплаћују своје запослене и да мало надокнаде штету која је настала – појаснио је Весић.

Весић је најавио да ће крајем ове седмице почети вакцинација у Тржном центру „Ушће”.

– Сада када смо дошли до овог броја вакцинисаних у Београду сматрамо да је неопходно променити стратегију вакцинације и да треба ићи тамо где људи живе, раде и долазе. Предложио сам вакцинацију у тржним центрима на основу онога што се ради и у другим земљама. Србија, захваљујући председнику Вучићу, спада у ред малобројних земаља које су успешне у вакцинацији. Дакле, крећемо са вакцинацијом у тржним центрима, а од 15. маја заједно са Егзитом и Бирфестом крећемо у кампању промоције вакцинације међу младима. То заједно са њима ради Град Београд, а подржао је и Нови Сад. Мислимо да је веома важно да се обратимо младима, али и даље ћемо се трудити да одлазимо по селима и да заједно са Привредном комором организујемо вакцинацију људи тамо где они раде. Сетите се само пре неколико дана када је вакцинација на Београдском сајму била до 20 сати и велики број људи је дошао између 16 и 20 сати, а то су људи који раде – истакао је Весић.

Према његовим речима, Град Београд је заједно са Градским заводом за јавно здравље и инвент индустријом предложио четири протокола како би могле да се организују свадбе, конгреси, семинари, концерти и друго.

– Очекујемо да Влада усвоји те протоколе, на које нико нема примедбе. Било би добро и да се каже да када буде вакцинисано 50 одсто грађана дозволиће се то и то. Бирфест у Београду ће бити оржан у складу са епидемиолошким мерама, почела је и продаја карата за Фест, ове године ћемо одржати и Белеф, Битеф, Бемус, Сајам књига, као и Џез фестивал јер је време да се враћамо нормланом животу. Драго ми је што је Кризни штаб донео одлуку да са Израелом потпишемо уговор и да признамо њихове дигиталне сертификате, а од данас крећу и наши дигитални сертификати, што ће значајно убрзати путовање људи који су ревакцинисани – закључио је Весић.

Он је захвалио грађанима који су, како је рекао, прихватили вакцинацију и показали да су одговорни према себи, својим породицама и друштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)