КРАЈ РАДОВА У СКАДАРЛИЈИ: Финесе на последњој, трећој фази реконструкције боемске четврти биће коначно завршене до вечерас

Ш. Маровић

29. 04. 2021. у 07:52

ПОСЛЕДЊА фаза реконструкције Скадарске улице после скоро три године данас се завршава, тако да ће боемска четврт за празнике госте дочекати обновљена.

КРАЈ РАДОВА У СКАДАРЛИЈИ: Финесе на последњој, трећој фази реконструкције боемске четврти биће коначно завршене до вечерас

Фото Н. Скендерија

Како је и најављено у фебруару, неимари су три месеца радили на поставци калдрме, једног од најбитнијих обележја аутентичности "боемске четврти".

Репортери "Новости" су се јуче у Скадарској уверили да неимари неколико јавних предузећа раде на последњим финесама тако што фугују камену калдрму, перу чувену пешачку штрафту, и уређују зидове око чесме. Градилиште је у овој последњој фази врвело од радника и механизације.

Фото Н. Скендерија

- Успели смо да испунимо обећање дато у фебруару да ће трећа фаза реконструкције Скадарске улице, на потезу од чесме до ресторана "Три шешира", бити завршена до 1. маја - истакао је за "Новости" градски урбаниста Марко Стојчић.

- Извршили смо велики притисак на извођаче радова како би посетиоци могли несметано да се крећу што пре, а угоститељи поставе баште ресторана. Ситне финесе биће одрађене данас, а вечерас ће Скадарлија бити предата Београђанима и гостима престонице на коришћење.

ЈОШ ГОСПОДАР ЈЕВРЕМОВА

КАКО би се заокружила реконструкција улица које гравитирају ка Скадарлији, потребно је да се заврши посао у Господар Јевремовој улици, од Француске до Скадарске. Тиме ће се заокружити уређење свих околних улица, пошто су раније ново рухо добиле Зетска, Емилијана Јосимовића, Симина и Страхињића бана.

Реконструкција је захтевала уређење 3.200 квадрата простора, па су у ту сврху сређени калдрма и тротоари. Замењене су све подземне инсталације, демонтирана су и 24 стуба јавне расвете, а на њиховом месту сада се налази модеран систем декоративног осветљења.

Скадарлија је постала богатија за 30 стабала липе, које ће оплеменити читав простор.

- Морам посебно да се захвалим и похвалим градска предузећа јер су у предвиђеном року успела да заврше све послове и то је доказ колико су ефикасни - каже Стојчић.

- Угоститељи још нису поставили баште, али ће морати да поштују правила која важе за Скадарску улицу.

ФИНИШ Извођачи радова испунили су задате рокове, Фото Н. Скендерија

То подразумева и постављање надстрешница, у складу са каталогом урбаног мобилијара. Биће строго забрањено затварање бочних страница, застакљивање башта, као и подизање неких кровних конструкција.

Уређење чувене четврти почело је у јулу 2017. године, када је завршена Скадарлијска чесма, док је калдрма неимаре дочекала 16. октобра исте године. Градски оци су као рок за завршетак истицали пролеће 2018, што је пролонгирано безброј пута, па је реконструкција туристичког симбола престонице после три и по године коначно приведена крају.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)