ШИРЕ "ПАНЧЕВАЦ" ЗБОГ ТРАМВАЈА: Да ли ће бити могућа реконструкција старе саобраћајнице преко Дунава?

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

27. 04. 2021. у 11:30

ДА ли је проширење Панчевачког моста могуће како би њиме саобраћали и трамваји, показаће студија изводљивости реконструкције, за чију је израду Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала тендер.

ШИРЕ ПАНЧЕВАЦ ЗБОГ ТРАМВАЈА: Да ли ће бити могућа реконструкција старе саобраћајнице преко Дунава?

Фото: Н. Скендерија

Како се наводи у документацији, Град је у склопу планова о проширењу трамвајске мреже планирао прелазак и развој трамвајској саобраћаја на левој обали Дунава. Као главни правац и објекат за овај прелазак намеће се Панчевачки мост.

- Предмет студије неће бити прилазне бетонске конструкције са београдске стране, чије је рушење и изградња нових предвиђено посебним пројектом. Студија треба да обухвати главну челичну конструкцију, прилазне спрегнуте конструкције са панчевачке стране, као и њихове стубове и фундаменте - пише у документима.

Анализом постојећих конструкција, потребно је проверити могућност проширења Панчевачког моста за потребе преласка трамваја, али тако да се трамвајски саобраћај одвија уз главне решеткасте носаче. Треба проверити могућност уградње шина и колосека, али и носивост постојећих конструкција услед додатног трамвајског оптерећења.

Студија, поред прорачуна носеће конструкције моста, треба да садржи и процену вредности радова.

Ово није први мост чију су конструкцију челници града одлучили да провере.

ГРАДЊА И ОБНОВА

ПОДСЕЋАМО, у плану је реконструкција Панчевачког моста. Ипак, она није изводљива све док се не заврши градња новог моста на Ади Хуји, за који је пројектовање у поодмаклој фази. Управо ће градња ове саобраћанице преко Дунава растеретити преоптерећени "Панчевац".

Наиме, у току је студија Грађевинског факултета која испитује да ли би Стари железнички мост, односно његова конструкција могла да поднесе проширење за једну траку за трамвајски саобраћај. Анализира се и да ли је могуће проширити овај мост јер је он направљен за једноколосечну пругу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

УБИЈТЕ МЕ ЉУДИ, РЕШИТЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ Вучић опозицији: Нећете да ме уплашите лажима