БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Старо сајмиште је требало да добије стадион, хиподром... (ФОТО)

З. Николић

21. 04. 2021. у 11:30

СТАРО сајмиште је онај неугледни део града закривљен старом кулом која свакодневно прети да се обруши на неког наивног пролазника.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Старо сајмиште је требало да добије стадион, хиподром... (ФОТО)

Фото: Архива

А некада је било сасвим другачије. Током 1937. године, када је Београдски сајам отваран (а то му је било право име), било је планирано да постане економски центар Београда.

И он је то заиста и био, јер су током наредне две године на њему одржаване престижне манифестације, јесењи и пролећни сајмови, као и Салон аутомобила и Ваздухопловна изложба. На жалост, почетак Другог светског рата, Хитлеров напад на Пољску и хаос у који је запао Стари континент заувек је зауставио само пар златних сајамских сезона.

Торањ који смо поменули красио је централни део сајамског простора, а у његовом приземном делу била је смештена радио станица. После прве сезоне било је јасно да ће бити неопходно проширење излагачког простора, па су грађени нови павиљони. Ипак, рат се "испречио" идеји да сајамски комплекс добије стадион, хиподром, и да постане огроман, репрезентативни и економски центар привреде тадашње Краљевине Југославије. Те идеје су биле веома упечатљиве, забележила их је ондашња штампа, а велики комплески би се, у наставку оних који су већ постојали, простирали у правцу данашњег Хотела "Хајат", бензиснске станице коју смо прозвали "Дејтонка" и легендарних Шест каплара.

ЕКСПОНАТИ И ЕКСПЕРИМЕНТИ

На старим фотографијама видимо да је ондашња технологија достигла масовну производњу и продају електричних сијалица које су биле рекламиране на штандовима. Давне 1938. године на "Филипсовом" штанду на овом сајму емитован је и први експериментални телевизијски програм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)